• Vérnyomásnapló eredményei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Háziorvos tanácsára erős szédülés és fáradékonyság miatt vérnyomásnaplót vezetek, napi többször is mérek. A systole érték napközben és este 137-147 között (reggel 125 körül), a diastole értéke pedig 45-55 között szokott lenni (a pulzus az teljesen változó). Az lenne a kérdésem, hogy ez már magas vérnyomás kategóriába tartozik e, kezelendő e, és hogy mi az oka annak hogy a systole érték magasabb, a diastole érték pedig alacsonyabb mint kéne? A válszt előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Ezek a szisztolés értékek már magasnak számítanak, ha panaszt nem okoznak, egyelőre elég pár hetes életmód-váltás, diéta (ha nem igazolódik egyéb eltérés a hypertonia hátterében). A magas pulzusnyomás (szisztolés és diasztolés érték különbsége) hátterében állhat stressz is, idősebb korban az erek rugalmasságágának csökkenése okozhatja, de hormonális probléma (pajzsmirigy-betegség), aortabillentyű-elégtelenség is állhat a háttérben. Fiatal hypertoniásként javasolt részletesebb kivizsgálás ezek irányában, ki kell zárni, hogy a magas vérnyomás hátterében nem más eltérés áll-e.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. július 14., 14:51; Megválaszolva: 2010. július 16., 14:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: