• Mennyi a normális vérnyomás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A vérnyomásértékek kapcsán olyan sok számot lehet hallani... Meddig számít normálisnak a vérnyomásom?

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        A vérnyomás életkortól független érték. Korábban azt gondolták, és még mai is sokan gondolják úgy, hogy az optimális vérnyomás 100+ az életkor években (pl. egy 60 éves betegnek 160/). Igazából azonban az optimális vérnyomásértéket nem az életkor, hanem a társbetegségek határozzák meg.

        Az úgynevezett cél vérnyomás általában 140/90 Hgmm-es érték alatti – tehát a sziszolés vérnyomása kisebb, mint 140 Hgmm, a diasztolés vérnyomás kisebb, mint 90 Hgmm.

        Vesebetegség, cukorbetegség estében illetve szélütés után ez az érték kisebb, mint 130/80 Hgmm.

        Dr. Kertész Attila - szived.hu

        Dr. Boros Miklós
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2010-04-14 13:50:17; Megválaszolva: 2010. április 14., 13:50

        Tudjon meg többet: magas vérnyomás

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm Önöket! Az lenne a kérdésem, hogy milyen háttere lehet a fiatalkori magas vérnyomás kialakulásának, és hogyan lehetne kezelni. Úgy hallottam, lehet hormon változás miatt, vagy genetikai (öröklési hajlam) miatt is. A vérnyomás...
        Tisztelt Doktornő, Édesanyám viselkedése megváltozott az egy hétben és egyre furább ötletei vannak, amiket meg is próbál valósítani és ha ebben bárki ellene van, akkor agresszívan viselkedik. Pl. kitalálta, hogy garázsvásár szerűen...
        Tisztelt Dr.Nő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy,február óta kezelnek magas vérnyomással a következő gyógyszereket kaptam rá: Lisonorm forte 2x1 Narva reggel 1 Tenoxum este 1 Nemibeta 2x1 szükség szerint 25mg Tensiomin, 0,25 Frontin...
        Kedves Doktor Úr/Nő! Az lenne a problémám, hogy: Édesanyám cukorbeteg 2-es típusú. A belgyógyász átállította más vérnyomáscsökkentőre. (magas vérnyomása is van sajnos) A vérnyomása egyszerűen nem akar beállni és már a diasztolés...
        Tisztelt Doktorúr!Nemrég voltam kardiológián,mert naponta sokszor érzek nagy szívdobbanásokat és előtte mintha kihagyna az ütés,ezzel még el lennék de van egy másik problémám,ami kb. 4 éve jött elő,légszomjjal kezdődik és inkább a...
        Tiszteletem! A hàziorvosom magas vérnyomàst mért. Ìrt rà gyógyszert (nebiled 5mg) napi 1x Azt mondta elképzelhető hogy màr egész életemben szedni kell. Ez tényleg ìgy lesz? Vagy fokozatosan el lehet majd hagyni a gyógyszert? Ekg negatìv. A...
        Már évek óta tapasztalom, hogy nem kívánok folyadékot (vizet) inni annyit,amennyi kívánatos volna. Napi átlagban 1-1,5 liter folyadékot fogyasztok, és ezek zöme üdítőital, (ha nem dolgozom vörösbor), kávé, leves. Egészségemre nincs...
        Anyósom magas vérnyomásban szenved évek óta.Amikor a gyógyszereit rendezgettem,észrevettem,hogy több olyan gyógyszert is szed,amit ennek a kezelésére használnak.Sajnos időskori demenciában is szenved,így őt hiába kérdezem,nem emlékszik,hogy...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kettő fajta vérnyomáscsökkentőt is szedek, ennek ellenére néha 170-180 is szokott lenni a vérnyomásom. Cardura, és Narva a két gyógyszer. Illetve szedek pajzsmirigy alulműködésre Letrox gyógyszert is. Valamit...
        Az elmúlt években megfigyeltem, hogy bizonyos élethelyzetekben (nyilvános beszéd, fontos telefon,eredményhirdetések) van bennem egy kis izgalom. Ilyenkor megszaporodik a szívverésem, kicsit néha remegek, esetleg elcsuklik a hangom. Megtanultam...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Mitől lehet az hogy nyugalmi állapotban vérnyomásméréskor, az első mért érték mindig jóval magasabb a másodiknál? Van hogy elsőre 150/85-öt mérek, másodszorra 140/80-at, harmadszorra 132/80-at. Lehet-e attól...
        Tisztelt Doktor Úr/Hölgyem! Három hónapja váltottam /Renitec, Rasoltan és Normodipine/ gyógyszerekről háziorvosom javaslatára Tolucombi és Normodipine gyógyszerekre, mivel magas vérnyomással kezelnek már 1998 óta.Kb 2-3 hete jelentkezett...
        A vérnyomásom általában 110-125/55-70 között szokott mozogni napközben, vagy még alacsonyabb. Szexuális együttlét közben, a "csúcson", azonban élesen hasító,erős fejfájásom keletkezik szinte minden alkalommal az utóbbi pár hónapban....
        Tisztelt Doktor Úr! A férjem problémájával fordulok Önhöz. 31 éves, de már 20 éves kora óta hipertóniával küzd, mindemellett szorongásos zavara is van. Az elmúlt években sikerült a Coverex Comb+ Cardura+ Nebilet kombinációjával szinten...
        Mint nyugdíjas rendelkezek érvényes vezetői engedéllyel és rendszeresen szállítom unokáimat és felügyelek rájuk. Utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a vércukrom erősen ingadozik és ezzel együtt a vérnyomásom is. Jár-e ez valamilyen...
        Néha magas a vérnyomásom, koszorúereim mérsékelten meszesek. Gyógyszert nem szedek.Gyömbért fűszerként fogyaszthatok-e? Gyömbéres teát ihatok-e? Káros lehet-e számomra a gyömbér fogyasztása?
        Kedves Doktor Úr/Doktornő! 15 éve ismert ingadozóan magasvérnyomásom. A jó vérnyomás beállításában kérek segítséget. 2013.05.30-án 84 %-os szűkület miatt bal carotiseverziós endarterectomiát végeztek. Jobb oldalon jelenleg is van 60...
        Tisztelt Doktor no/Doktor ur! Edesanyam egeszsegugyi allapotaval kapcsolatosan szeretnek velemenyt kapni.Kb egy honappal ezelott forrosagok jelentkeztek testeben amelyek a fej reszerol indulnak a lab tajaig, de van amikor csak a fej reszen nyilvanosulnak,...
        Tisztelt Doktor Úr/ Hölgy! Szeretném megtudni mire utal, hogy a vérnyomásmérésnél a második érték ( diasztolés ) a magas, ha a többi normális ?
        Tisztelt válaszadó! Olyan problémával fordulnék önhöz, hogy kb 2 hete testmozgás közben(kondícionálás) egy mozdulat után erős forgó jellegű szédülést éreztem, az óramutató járásával megegyező irányban, ami csak pár óra alvás...