• Magas vérnyomás csökkentése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyámnak (57 éves) 149/??-re ugrott fel a vérnyomása, jobboldali nyakszirti fájdalomal párosulva. Elsősegély szerint mit kell tenni ilyenkor, hogy lejjebb vigyük a vérnyomást? Köszönöm válaszát :Csaba

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt Csaba!
         
        Az Ön által leírt szisztolés vérnyomásérték nem annyira nagy, hogy azonnali "elsősegélyszerű" beavatkozást igényelne.

        Ha édesanyja még nem szed vérnyomáscsökkentőt, akkor javaslom a vérnyomás rendszeres mérését és vérnyomásnapló készítését (napi 2x-i mérésekkel legalább). Ezzel keressen fel egy belgyógyászt vagy kardiológust, aki dönt a kezelésről. 

        Amennyiben már szed tartósan és rendszeresen édesanyja vérnyomáscsökkentőt, akkor az adag növelését ill. kombinációs kezelést javaslok, de mindenképpen orvos irányításával.

        A gyógyszereken túl alapvető teendők vérnyomáscsökkentés céljából:
        - sóbevitel erőteljes csökkentése ( max. 4 gramm  háztartási só/nap)
        - testsúlycsökkentés, rendszeres testmozgás és kalóriabevitel csökkentésével
        - rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás
        - halolaj, fokhagyma fogyasztása.

        Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-01 11:54:09; Megválaszolva: 2011. július 29., 09:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: