• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr! Kb. 2-3 hete hirtelen magas vérnyomással és pulzussal vittek be a kórházba, előtte minden rendben volt a vérnyomásommal, még inkább túl alacsony is volt, kb. 90-100 között mozgott, a pulzusom pedig 80-90 között, azóta nagyon stresszes vagyok, az orvos felírt nekem egy Isoptin nevű gyógyszert. Az lenne a kérdésem, hogy ez a gyógyszer konkrétan mire való? Csak akkor csökkenti a vérnyomást ha hirtelen kiugrik, vagy mindig? És a pulzussal is összefügg? Én úgy érzem, hogy azóta magas mióta ez a stresszes iőszak elkezdődött nálam, de erre már kaptam gyógyszert. Ezt az isoptint most már örökre szednem kell? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező!

        Amennyiben nincs egyéb rizikófaktor, többnyire kezdetben elég életmódváltás az emelkedett vérnyomás kezelésére. Nem derül ki azonban, hogy Ön hány éves, dohányzik-e, vagy esetleg túlsúlyos, mekkora volt az a bizonyos magas vérnyomás és pulzus (illetve leveléből úgy értem, többször is mértek magasabb értéket). Az Isoptin nem kifejezetten első választandó szer, de jól csökkenti a pulzusszámot, valamint az erek tágításával, az érellenállás csökkentésével fejti ki vérnyomáscsökkentő hatását (ez folyamatos hatás, nem csak "kiugró" esetekben működik). Jó lenne méregetni otthon is a vérnyomást, kezelőorvosa vérnyomásnapló segítségével könnyebben meg tudja ítélni, megfelelő-e a kezelés. Elképzelhető, hogy a stresszes időszak elmúltával a vérnyomás is rendeződik, bár ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyógyszert végleg el lehet majd hagyni (ez azonban mindenképpen a kezelőorvossal egyeztetve történjen).

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-08 23:15:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 13:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: