• Magasvérnyomás!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Nekem tavaly szeptemberben állapították meg hogy magas a vérnyomásom nappal átlag: 140/90 (esetenként akkár magassabb is lehet) éjszaka : 120/80 Az érdekelne ez mennyire számít magasnak mert sem elhízva nem vagyok sem egyébb kóros elváltozásom nincs még regisztrálva! Magasságom:159 cm; súlyom: 52 kg; Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt kérdező!


        A normális vérnyomás 130/85 Hgmm alatti, 130/85-140/90 Hgmm között emelkedett-normális vérnyomásról, 140/90-159/100Hgmm között már a magas vérnyomás első stádiumáról beszélünk. A magasvérnyomás-betegség (hipertónia) a szív-és érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb kockázati tényezője. Abban az esetben, ha önnek nincs más rizikófaktora (mint pl. elhízás, dohányzás, cukorbetegség, emelkedett koleszterinszint), ez a kockázat alacsony. Ettől függetlenül a vérnyomás csökkentése javasolt, mely kezdetben történhet életmód-változtatással (só- és zsírszegény étrend, sok gyümölcs, zöldség fogyasztása, rendszeres testmozgás), ennek elégtelensége esetén gyógyszeres kezelésre is szükség van.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-10 18:15:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 11:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: