• Mellkasi fájdalom, magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!27 éves férfi vagyok.Egy hónapja elmentem háziorvosomhoz, mert mellkasi fájdalmaim voltak és a kezem és a lábam napokig hideg volt. Megmérte a vérnyomásom magas volt (160/80) és elküldött EKG-re.Megállapította, hogy Sinusos tachycardiám van. Coviogal-t írt fel (napi 1 tabletta),mondta hogy menjek vissza egy hónap múlva ,és majd akkor csökkentjük az adagot.A mellkasi fájdalmaim egy darabig elmúltak, de most megint jelentkeztek. A vérnyomásom általában 120/60 körül van. A kezem még mindig elég gyakran hideg, és az utóbbi két hétben elég gyakran nehezen veszem a levegőt.És gyakran jobban izzad a hónaljam, mint szokott.Néha még mindig kihűl a lábfejem(általában a bal)és bevizesedik.Ez kb. egy-két napig tart. Kb. 4-5 hete volt egy gyulladt fogam amit gyökérkezelni kellett.Az ínyem a kezelt fog mellett azóta is nagyon gyakran begyullad.(néha a torkom is)Ezt követően szokott jelenkezni a láb hidegsége is.Lehet a panaszok közt összefüggés? Ma visszamentem a háziorvosomhoz elmondtam neki a panaszaimat, és azt mondta hogy szedjem tovább a coviogalt napi (napi 1), a többi panaszommal nem nagyon akart foglalkozni.A fogíny gyulladásomra ajánlott egy szájöblítőt Chlorhexamed-et.Szájöblítőt már használtam eddig is csak Elmexet. Engem nem nagyon nyugtatott meg. Ön szerint várjak és szedjem tovább a Coviogalt ,vagy menjek el egy másik orvoshoz? Csak nem tudom hogy kihez. Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        Először is egy 27 éves, azaz fiatal embertől a családi anamnézisét kérdezném ki: volt-e, van-e szív- érrendszeri beteg a családjában /szülei, nagyszülei, testvérei között/? Ez azért alapvető, mert ha a családjában több magas vérnyomásos, esetleg szívinfarktusos beteg volt, akkor Önnél is gyanakodni lehet erre. Ha nem terhelt a családfája - bár akkor is lehet ilyen betegsége -, akkor talán nem ebben az irányban gondolnék első nekifutásra.
        Amennyit rövid leírása alapján fel tudok vetni:
        1. Lehet, hogy kimerült, feszült élethelyzetben van, ami mellkasi panaszt (szúró-nyomó fájdalmakat), szapora szivverést esetleg a végtagok zsibbadását, a kiserek spazmusa (öszehúzódása) révén azok hidegségét okozhatják.  Ehhez hasonló testi tünetek aztán félelmet generálva még nehézlégzéses panaszokat is okozhatnak. Az orvosa által felirt Coviogal ( bisoprolol) a szapora szivverését, a vérnyomását csökkenti, a szimpatikus hatásokat mérsékli. A fogíny gyulladásával szintén első körben nem hoznám a fenti tüneteit direkt összefüggésbe, de a kimerültségről és ily módon a meggyengült védekezőrendszerről is árulkodhat.
        2. ha az előbbit Ön is és orvosa is kizárja , és komolyabbnak ítélik a helyzetet, akkor az érrendszert is érintő betegségek irányában kell vizsgálatokat kezdeni. Ezt kardiológus, belgyógyász (ha van a közelben , akkor angiológiában is jártas) szakorvos tegye!
         
        Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-25 22:37:25; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: