• Polycythaemia vera

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ezt a betegséget(polycythaemia vera)nem rég fedezték fel nálam,ugyanis magas volt a vérben a vörösvértestszám,8.92.A fehérvértestszám pedig16,40,a hemotokrit 0,65.A hematologus Litalirt irt fel napi egy kapszulát.Ennek a gyógyszernek valóban ilyen komoly mellékhatásai vannak?Ez a betegség átalakulhat leokémiába?Nekem volt hasi aorta trombozisom 16 éve,a vérnyomásommal is vannak gondok,szedem a vérnyomáscsökkentöket azóta is.Szeretném tudni mire számithatok ezek után?Elöre is köszönöm a tájékoztatást.Tisztelettel:Etelka.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a polycythaemia vera témában

        Tisztelt Érdeklődő! A polycythaemia vera egy olyan állapot, melynek során a csontvelő túlműködik, és a szükségesnél nagyobb mennyiségben termel vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és vérlemezkéket. A beteg vére "túl sűrűvé" váli, s ez számos szövődménnyel járhat: többek között magasvérnyomás, trombózisok. A kezelés során az első választandó szer a Litalir. Mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai, de megfelelő orvosi ellenőrzés mellett a súlyos mellékhatás igen ritka. Sajnos a beteg körében valóban az átlagnál nagyobb a kockázata a leukémia kialakulásának, de ennek az esélye 10 % alatti.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. november 28., 16:53; Megválaszolva: 2011. december 10., 20:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: