• Sarcidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorno!edesapàmnàl sarcoidosis betegsèget àllapìtottak meg.A tudeje tele van csomòkkal,nyirokcsomòi megduzzadtak.Infarktus utàn megmutottèk,cukorbeteg,hipertensios.erdekelne,hogy milyen kezelèsek lèteznek steroidoskezelèsen kìvul.Vàlaszàt elore is koszonom

        WEBBeteg szakértő válasza a sarcidosis témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nekem is lenne pár kérdésem, ahhoz, hogy tisztábban lássunk. Hány éves az édesapja és, hogy a tüdőben észlelt csomók és nyirokcsomókból szövettan és/vagy citológiával igazolták a sarcoidósist ?
        A sarcoidosis jóindulatú granulómás, ismeretlen eredetű betegség, mely magától is gyógyul. Csak abban az esetben szükséges a szteroid kezelés, ha a csomók olyan szervet érintenek, mint a szem, szív, idegrendszer vagy valamelyik szerv érintettsége jelentős funkció zavart okoz. Ebben az utóbbi esetben elkerülhetetlen a szteroidos kezelés, vagy csökkentebb adag adása mérlegelendő methotrexat, vagy cyclophosphamid adásával, melyek citosztatikus gyógyszerek és nem a legjobb myocardiális érintettségben adni őket. Én azt javasolnám a diagnózist mindenképpen tisztázni kell és, ha sarcoidosis igazolt, ha jelentős légzésfunkciós és diffúziós kapacitás csökkenés van, akkor kapjon szteroidot. Ha nincs funkciócsökkenés, akkor várni kell hat hónapig és követni radiológiailag és labor vizsgálatokkal. Ha nem volt citológiá vagy szövettan, akkor tisztázni kell a csomók eredetét a tüdőben, mert az nem biztos, hogy sarcoidosis.

        Tisztelettel,  Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-06 22:34:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 11:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: