• Visszatérő felső légúti megbetegedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Kisfiamnak (másfél) folyamatos, visszatérő felső légúti problémája van. Jelenlegi panaszai: horkolás, garatban váladék, ami nem oldódik, az előbbiek miatt nem alszik. Ezek a panaszok most már hetek óta fennállnak. Természetesen voltunk orvosnál (többnél is), de a kisfiam állapota mégsem javul. Az egyik orvos alváslaborba utalta és kilátásba helyezte a orrmandula műtétet, a másik orvos azt mondta, hogy ne vetessük ki a manduláját, mert az életkori sajátosságnak megfelel az állapota. Vérvételre is kaptunk beutalót, ez holnap lesz esedékes. 10 napig orrcseppet kapott, ill. egy Aerius nevű szert. Egyik sem hozott változást. :-( Az egyik orvos felírt Cedaxot, de azt mondta, hogy ezt csak végső esetben (ha már nagyon nem bírjuk a nem alvást) adjuk be a gyereknek. Éjjel 2 óránkét felébred ( az egyként is nagyon rosszul alvó gyerek). Próbálja lenyelni a garatban lévő váladékot, de nem tudja. Az orrából szinte semmit nem tudunk kiszívni. Az ágyát kicsit megemeltük, ez minimálisan javított az állapotán. Ahogy vízszintes helyzetbe kerül horkolni kezd. Ez a helyzet tarthatatlan, most már hetek (lassan hónapok) óta tart. Tavaly télen is volt egy elhúzódó náthája (2 hónapig tartott), aminek torok-, fül-, hörgő-, tüdőgyulladás lett a vége. Végül a sok antibiotikumtól és a betegségektől annyira legyengült az immunrendszere, hogy vesemedence-gyulladása lett (vesetágulattal született/ezt gyermekklinikán kezelik). Ezt szeretném elkerülni. Kérem, adjanak tanácsot. Köszönettel

        Dr. Felszeghy Enikő válasza a garatváladék, horkolás témában

        Kedves Kérdező! Látatlanban nehéz okosat mondani, minden döntéshez szükséges a fizikális vizsgálat. Ennek ellenére azt gondolom, a leírás alapján, hogy nem fogják megúszni az orrmandulaműtétet. Ha lehetséges, és el tudnak menni gyermektüdőgyógyászhoz, azzal mindenképpen előrébb lennének, mert ő meg tudja állapítani, hogy esetleg az antibiotikum mellé más gyógyszer (pl. gyulladásgátló steroid) adása szóba jön-e. Kérem ezt beszéljék meg olyan orvossal, aki látja is a gyermeket.


        Dr. Felszeghy Enikő
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2011. július 24., 10:58; Megválaszolva: 2011. július 24., 23:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: