• Gyógyszer-maradék ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor/nő,-úr ! Egy egyszerű -talán kissé furcsa- kérdésem lenne. Mottója az, hogy a gyógyszertárban nem tudtak rá választ adni. (Hozzáteszem :egy nagyon fiatal,kedves asszisztensnő volt, nagyon jóindulatú, de őszintén felelt:nem tudja a választ.) 120 adagos Symbicort Turbuhaler inhalációs port használok 2 hónapja. Reggel2x este 2x puff. Ez napi 4 adag, s így 1 hónap alatt el kellene fogynia a szernek. DE: ahogy megrázom a tubusát, hallom, hogy még sok anayag van benne, annak ellenére, hogy már a nullát mutatja. Ez még gyógyszer, vagy van valami kiegészítő anyag, (pl szűrő-funkcióval) benne, ami "nem is fog elfogyni" ? Azért kérdezem, mert -igaz hogy 90 %-os támogatással kapom - elég drága gyógyszer /13.500 Ft.-/, s nem szeretném, ha pazarolnám. Ha akárcsak pár napi +adag kijön ebből, már akkor sem hagyom elveszni. De mivel ebben igen finom por van, ami rögtön a tüdőbe kerül tudni szeretném :ilyenkor még gyógyszert szippantok, vagy a nagy "semmit" ?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a légzőszervi betegség témában

        Kedves Kérdező ! Kedves Kérdező ! A Symbicort Turbuhaler betegtájékoztatójában pontosan leírják, hogy miként figyelheti meg az eszköz kiürülését. Ez olvasható benne: " - Amikor az adagjelző ablak szélén először látható a piros jelzés, körülbelül 20 adag gyógyszer van még az eszközben. Az utolsó 10 adagot piros háttér jelzi. Ha a piros háttér előtt megjelenő "0" elérte az ablak közepét, ne használja tovább a Turbuhalert. Figyelem! - Az adagolócsavar elfordítható és a kattanó hang hallható akkor is, ha az eszköz már üres. - A Turbuhaler megrázásakor hallható hang nem a gyógyszeré, hanem a benne található nedvszívó anyagé, tehát ez a hang nem jelenti azt, hogy van még gyógyszer az inhaláló eszközben."


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. július 13., 09:55; Megválaszolva: 2011. július 14., 18:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, fehér tetejű fekély.(x)
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó