• Köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Azzal a panasszal fordulok önhöz, miszerint lassan már két hónapja ha nem is folyamatosan de köhögök. A legtöbbször ezek mélyről jövő köhögések és a legtöbbször napközben törnek rám. Néha jól vagyok, de van olyan is amikor megállás nélkül köhögök. Voltam már röntgen- és allergia vizsgálaton is. Az előbbinél annyit írtak, hogy a nyálkahártya kissé megnagyobbodott. Azt javasolták tartsam melegen a nyakam. Allergia vizsgálaton pedig búza, rozs, sárgarépa, por kategóriában mutatott ki enyhe értékeket. Gyógyszert nem kaptam rá, mondván az értékek nem veszélyesek. 5 éve reflux betegséget állapítottak meg nálam. Refluxont kaptam eleinte, de az gyengének minősült, ezért váltottunk közösen a háziorvosommal a Nolpazára, amit reggelente egyszer és közel 3 éve szedem folyamatosan. próbáltam már elhagyni, de a tünetek visszatértek, így maradt a napi 1x-i tabletta. A kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e a gyógyszer a köhögést és mit lehet tenni azért, hogy a tünetek enyhüljenek? Köszönettel!

        Dr. Boros Miklós válasza a köhögés témában

        Tisztelt Kérdező! A probléma funkcionálisnak tűnik. Ezen tünetek orvoslásában a gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltás és stresszkezelés is kiemelten fontos. Legyen napi étkezés, kerülje az egyszerű szénhidrátit, fűszeres ételeket. Alkohol- és dohányzási tilalom. Mozogjon minden nap legalább fél órát (séta). Sajátítson el relaxációs technikát. A köhögés miatt szedjen köhögéscsillapítót. A komolyabb és invazívabb kivizsgálás csak az életmódváltás eredménytelenséges esetén indokolt.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. július 06., 15:10; Megválaszolva: 2011. július 07., 13:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: