• Tüdőfibrosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyám nyugdíjas, 65 esztendős. Tüdőszűrést követően hívták vissza ismételt felvételre, majd küldték el CT. vizsgálatra. A CT. eredménye az alábbi volt: „A tüdőben mindkét oldalon a csúcsban néhány kötegárnyék látható. Mindkét oldalon diffusan minimális alsó lebenyi túlsúllyal a periférián centrinodularis septum megvastagodások láthatók. Bronchiectasiára utaló jel nem észlelhető. Jobb oldalon a III.-as segmentumban egy kb. 3 mm nagyságú, szabálytalan alakú lágyrész densitasú képlet látható. Pleuralis folyadékgyülem nem észlelhető. A mediastinum képletei szabályosak. Kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A vizsgálatba esett hasi szeleteken a mellékvesék kóros eltérést nem mutatnak. Vélemény: Residuumok a tüdőben. Fibrosis kezdeti jelei.” A kezelőorvos által elvégzett légzésfunkciós vizsgálat eredménye jó volt. A tájékoztatás szerint nincs ok ijedtségre, idővel előfordulhatnak fulladásos panaszok, ekkor a beteg jelentkezzen. A tüdőfibrosisról viszont nem találtam túl jó dolgokat az interneten. Érdeklődnék, hogy mik a kilátások? Törvényszerűe-e a fibrosis terjedése és egyáltalán minden esetben súlyos következménnyel jár-e, vagy érinthet-e kevésbé fontos területet? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Boros Miklós válasza a tüdőfibrosis témában

        Tisztelt Kérdező! A kezdődő tüdőfibrosis okairól nem derül ki semmi a kérdésből. A kimenetelt nagyban ez határozza meg. Amennyiben a légzésfunkció romlik és ez a fizikai aktivitásban is megjelenik szövettani mintavétel szóba jön. Addig is kerülje a szennyezett levegőjű, dohányfüstös helyeket. Mozogjon minden nap legalább fél órát (séta).


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. július 05., 08:39; Megválaszolva: 2011. július 06., 09:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: