• Tüdőembólia utáni kontroll CT

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2010.évben kétoldali főtörzsi tüdőembólián és tüdőgyulladáson / mellhártyagyulladáson estem át. A közelmúltban kontroll CT angiot rendeltek el, melynek eredménye: A jobb 10.segmentum hátsó sinusba nyúló részén vékony callus látható, valamivel efölött a pleuran 2 mm-es v.s. callus: residualis elváltozásoknak látszanak. Szabad folyadék a mellkasban nem látható. A hilusokban és a mediastinumban kóros nyirokcsomó nem látható. A pulmonalis főtörzsek és a tüdőarteriak normal lumennel és keringéssel ábrázolódnak. A mellékvesék rendben. Orvosi vélemény: Aktuális kóros nem ábrázolódott. Érdeklődnék, hogy esetemben ez "elfogadhatónak, normálisnak" tekinthető-e, és idővel a visszamaradt következmények eltűnnek-e? Köszönettel:

        Dr. Laki András válasza a tüdőembolia témában

        Tisztelt Kérdező ! A CT leletben szereplő "callus" szó heget, maradványt jelent, amit két helyen, a jobb oldalon az alsó lebenyben, a tüdőnek a rekesz mögé nyúló hátsó területén és e fölött, a mellhártyán írtak le. Ezek megfelelhetnek a tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás maradványainak, ha ezen a területen voltak, vagy magának az embolia következményeinek. A lelet többi része szabályos viszonyokat ír le. Ami a legfontosabb, hogy a leírás szerint a tüdőembolia az erekből teljesen felszívódott. Az ilyen callusok, maradványjelek már nem nagyon szoktak változni, de nincs is különösebb jelentőségük.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. május 31., 21:19; Megválaszolva: 2011. június 02., 21:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: