• COPD?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kislányom 1 hónap múlve lesz 3 éves. Tavaly november óta többször volt bronchitise, köptetőt és általában hörgőtágítót írt fel a gyerekorvos. Szinte havonta visszaesett és jelenleg szörtyzörejek hallhatóak a mellkasa fölött. A pulmonológus azt mondta asztmás de az ambuláns lapra a diagnózisra ezt írta:idült obstruktív tüdőbetegség heveny fellángolással. Nagyon rémisztő dolgokat olvastam erről a betegségről és nekem nem asztmának tűnik. Azt is olvastam a dohányosok szenvednek ebben a COPD betegségben akkor hogy lehet hogy az én kislányomnak ez van??? Mi az asztma és a COPD közötti különbség? Milyen gyógyulási esélyeink vannak? Van rá esély hogy a későbbiekben ezt kinövi? Mennyire biztos ez a diagnózis ha még a röntgen lelet és a vérvétel eredménye nincs meg? Segítségét előre is köszönöm!!

        Dr. Balogh Andrea válasza a asztma témában

        Kedves Kérdező! Sem asztma sem COPD nincs 3 éves korban. Mindkettő a későbbi életkorok szüleménye. A vizsgálati lapra leírt diagnózis sokszor megtévesztő a szülők számára, de sajnos a gép, a program által megadott diagnózisok közül kell választani ami pedig nem könnyű. Így az adott felkínált lehetőségek közül kell kiválasztani ami legjobban megfelel a panaszoknak. Az asztma, a COPD és a gyermekkori obstructiv bronchitis között a közös, hogy mindegyik nehezített kilégzéssel járó kórkép. Kicsiknél sokszor ezt egy fertőzés, egy arcüreggyulladás provokálja, asztmának már ebben legtöbbször allergia áll a hátterében a COPD_nek pedig ahogy Ön is írta a dohányzás az egyik oka. Asztma kivizsgálásához hozzátartozik a vérvétel, az allergiavizsgálat, mellkas és arcüreg röntgen, fülészeti kivizsgálás, légzésfunkciós vizsgálat. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. május 09., 19:43; Megválaszolva: 2011. május 10., 17:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: