• Pulmonaris fibrosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kb.1 hónapja belázasodtam az orvos influenzával kezelt,utána helyrejöttem ,de változatlanul éjszakai mellkas szúródásra ébredek nehezen kapok levegőt.Voltam ct vizsgálaton pulmonalis fibrosist állapítottak meg.Továbbá "paratrachealisan néhány 8-12 mm.-es lgl. látható." ez érdekelne hogy mit takar, "Bal oldali tulsullyal mko.alsó tüdőmező területén peribronchialisan kóros rajzolat figyelhető meg. Bal oldalon basalisan apró subpleuralis gócok láthatók. Válaszukat előre is köszönöm

        Dr. Laki András válasza a CT lelet témában

        Tisztelt Kérdező ! A pulmonalis fibrosis a tüdőben a kötőszövetek felszaporodását jelenti a normális tüdőszövet rovására. Nagyon sokféle oka lehet, aminek a felsorolása is hosszú volna; leginkább porártalom, autoimmun betegségek, egyes gyógyszerek, sugárkezelés, krónikus gyulladásos folyamatok (pl TBC) vezethet fibrosishoz. A tüdőfibrosis a kiterjedésétől függően okozhat légzési panaszokat, tüneteket. Nem szerepelt a levelében, hogy mekkora területet érint ez Önnél. A paratrachealis lgl. a légcső melletti nyirokcsomókat jelenti (lgl. a lymphoglandula , vagyis nyirokcsomó elterjedt rövidítése). Ebben a régióban is normálisan vannak kis nyirokcsomók, melyek olykor a CT felvételeken is ábrázolódnak. Egy bizonyos mérethatár (10 mm) alatt nem is tekintik kórjelzőnek. Az Ön esetében tehát a nyirokcsomók egy része kissé meghaladta ezt a határt. A peribronchialis (= hörgők körüli) kóros rajzolat látatlanban nehezen értelmezhető, itt elsősorban gyulladásos folyamatra vagy a fibrosis jeleire gondolnék. A subpleuralis (= mellhártya alatti, vagyis a tüdő széli részein lévő) apró nodulusok (=gócok) viszonylag gyakori jelenségek. Sokszor csak lezajlott gyulladásos folyamatok nyomainak felelnek meg és évekig változatlanok, továbbá dohányosok tüdejében is gyakoriak, de lehetnek a fibrosisos folyamat részei vagy más eredetűek is. Nem tisztázott vagy újonnan felfedezett nodulusok esetén néhány hónap elteltével kontroll CT vizsgálatot szoktak végezni. Mivel nehézlégzéses panaszai vannak, melyek következhetnek a fibrosisból is, javaslom hogy tüdőgyógyásszal konzultáljon a leletről és az esetleges további kezelésről.


        Kérdés: 2011. március 21., 17:25; Megválaszolva: 2011. március 22., 17:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: