• CT vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Molnár Katalin! Nagyon szépen köszönöm a gyors, mindenre kiterjedő válaszát. Azt szeretném még megkérdezni, hogy a 8 mm-es noduláris góc mit jelent és mitől alakulhat ez ki.Ugyanis nem volt tüdúgyulladásom.A tüdőembólia okozhat ilyen maradandó gócot?Azért kell félévente CT. vizsgálat,mert nőhet a góc? Válaszát megköszönve, tisztelettel:Ágnes

        Dr. Molnár Katalin válasza a mellkas CT témában

        Kedves Hölgyem, sajnos aggodalmát nem sikerült eloszlatnom,így megpróbálom újra. A CT leletében említett gócról,csak annyit tudunk,hogy hol van és milyen nagy az egyik méretete. A képanyag, CT felvételek gondos átnézésével talán még a leírást bővíteni lehetne,de a képek átnézése bizonnyal megtörtént és összehasonlítási alapul szolgál majd a későbbiekben. Kérdésem történt-e már valamikor mellkas CT vizsgálata, úgy emlékszem a tüdő fibrózis izotóp vizsgálattal lett igazolva. Ha lett volna az előzményekben mellkas CT vizsgálat,összehasonlítási alapul szolgálhatna. A nodulus a szakorvos véleményében jóindulatú. A véleményben sem lett a vizsgálat ismétlése javasolva. A Sjögren kórkép velejárója lehet viszont a tüdő vagy nyirokmirigyek betegsége is,de ez nem mindenkinél alakul ki, viszont ismert,hogy néha több betegség együtt gyakrabban fordulhat elő. A fél év múlva elvégzett CT vizsgálat oka egyrészt a szoliter nodulus változásait figyelni,másrészt a Sjögren sy és rheumatoid artritis mellkasi elváltozásait észrevenni,amennyiben lennének. Mivel tünetei vannak és fáradékony,az orvosa minden lehetőséget mérlegel és nagyon körültekintő. Mi okozhat gócot? A góc formája,konfigurációja,meszesedése,stb. képek nélkül számomra nem ismertek. A góc oka lehet vírusos infekció,kémiai szer,pl.azbeszt,tüdőfibrózis... Amikor egy ténnyel kerülünk szembe,nem fontos mindig az okot keresni,mert egy változatlan,méretben nem növekvő elváltozással együtt lehet élni. Szövetileg igazolni az eredetét csak akkor van értelme,ha növekedne és elég nagy lenne, hogy biztonsággal megszúrható legyen. Amennyiben lehetséges, kérem fél év múlva írja meg mi lett a CT által leírt góccal,nagyon kíváncsi vagyok. Sok kérdésünkre csak az idő ad választ. Tisztelettel,gyógyulást kíván


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. március 16., 17:38; Megválaszolva: 2011. március 21., 11:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: