• Tartós köhögés kisgyereknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Kislányom kb. 5 hete kezdett el köhögni. Mivel előnyben részesítem a homeopátiás szereket, Stodal szirupot kezdtem adni, de a köhögés két hét után sem szűnt meg. A gyermekorvost kerestük fel, aki Fluimucilt és orrcseppet írt fel valamint Calciumot. Két nap múltán még jobban felerősödött a köhögés, és már száraz folyamatos köhögéssé vált. Ekkor újra felkerestük az orvost, aki Zinnat-ot Aerolust (este 5ml) Ventinol (remélem jól írom) befújót írt fel napi 4x2 befújásra. Sajnos 5 nap elteltével ezek sem segítettek. Tegnap újabb doboz Zinnat-ot, Izlandi zuzmó köhögéscsillapítót és Rectodelt kúpot írt fel. Közben valaki ajánlotta a Salvus vízzel való gargarizálást és orrspray-vel való befújást, valamint ajánlották az inhalátort is, csak mivel ezt szakorvos írhatja fel, nem tudtam még beszerezni mert igen borsos ára van. Mai naptól kezdtük a kúpot, az antibiotikumot is adtam, bár nagyon félek, hogy ezzel csak rosszabb lesz, mert 7 éves 17 kg-os kislányom már annyi szert kapott, ami nem használt. Kérem javaslatát, hogy mi lehet még az ok, vagy tud-e valami megoldást a köhögés enyhítésére? Két éve voltunk allergia vizsgálaton, de negatív lett. Érdemes esetleg újra elmenni? Állatok, penész stb. nincs a lakásunkban. Köszönöm válaszát. Krisztina

        Dr. Balogh Andrea válasza a köhögés témában

        Kedves Krisztina! Leírom, hogy mik jutottak eszembe: mellkas illetve arcüreg röntgent lehetne készíteni annak megállapítására, hogy a gyulladás hol van, honnan származik a köhögés. Fül-orr-gégészhez is el lehetne vinni a kislányát a tartós köhögés okának a keresésére. Ugyanakkor javasolnék egy laborvizsgálatot is ahol a gyulladás mértékére derülhet fény, illetve segíthet annak az eldöntésében, hogy az bakteriális vírusos vagy allergiás eredetű. Az allergológushoz is érdemes lenne visszamenni. A köhögés csillapítására jó készítmény a Sinecod szirup, mely vényköteles, recept nélkül kaphatóak viszont mentolos kenőcsök: Baby Luff például mellyel a kislány mellkasa elöl és hátul bemasszírozható, sok folyadékot adjon neki párásítsanak amennyire csak tudnak illetve az orvosi pemetefű cukorkát elszopogatva köhögéscsillapító hatás érhető el. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. március 08., 10:11; Megválaszolva: 2011. március 08., 18:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: