• Mi a teendő nem múló tüdőgyulladás és hörgőgyulladás esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nagymamám betegségével kapcsolatban szeretnék információt kapni. Hosszú évek óta (legalább 15 éve) asztmás betegségben szenved. Az eddig eltelt idő alatt különösebb gondot nem okozott, pipát rendszeresen használt, egyszer-kétszer voltak asztmatikus, erőteljesebb tünetei, de még csak kontrollra sem kellett járnia. Egészen 2010 októberéig, amikor egyre sűrűbben jelentkeztek nála a tünetek, elsőként az állandó köhögés és köpet űrítés, étvágytalanság. Orvoshoz jártunk, Tüdőgondozóba, ahol szervi problémát nem találtak, idegi, lelki eredetű problémára gyanakodott a doktornő. December elején elvittük egy másik orvoshoz, mivel a tünetek nem múltak, sőt egyre gyakoribbá váltak, szinte kétpercenként köhögött, fehér színű köpetet "adott ki" magából minden köhögéskor, keveset evett. Az új doktor heveny bronchitis, hörgőgyulladás betegségre kezelte kórházban egy hétig, ahol vénás injekcióval próbálták javítani. Egy hét alatt úgy tűnt, rendbe jött, köpetmintát sem tudott adni, mert egészen jó állapotba került. A hazaengedése után már másnap kezdődött elölről az egész. Két hét után kellett kontrollra menni, a tünetek nem enyhültek, újabb gyulladáscsökkentőt kapott. Ez sem bizonyult hatásosnak. Múlt héten újra kórházba került, féloldali tüdőgyulladása is van, ma hörgőtükrözésre is elvitték, ahol daganatot nem állapítottak meg, csakis a nagyfokú gyulladást. Kérdésem: a röntgen és a hörgőtükrözés elvégzésével teljes mértékben ki lehet-e zárni a daganatos betegséget? Vagy ezen vizsgálatok negatív eredményétől függetlenül lehet szó mégis daganatról? Mi lehet a probléma, mi okozhatja a gyulladást, veszélyes betegséggel állunk-e szemben? Tudom, hogy látatlanban konkrét segítséget nem lehet adni, de mégis bízom benne, hogy hallok valamiféle használható információt! Köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a légzőszervi betegség témában

        Tisztelt Kérdező! A daganat rutinszerű kizárására a mellkas röntgen és a hörgőtükrözés valóban elég. Az asthma egy fokoztosan romló betegség ebben az életkorban, mely során a hörgők károsodása egyre nagyobb mértékű. A hirtelen állapotromlás hátterében majdnem mindig egy bakteriális gyulladás áll. Tenyésztéses vizsgálat és célzott antibiotikus kezelés szükséges. A társbetegségek és a pontos légzésfunkciós értékek nélkül ennél pontosabbat írni nem lehet.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. január 12., 22:16; Megválaszolva: 2011. január 16., 21:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, fehér tetejű fekély.(x)
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó