• Lehet-e post TBC-m?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nemrég 2010. nyarán tüdő CT vizsgálaton voltam, kisebb műtét előtti tüdőröngten eredménye miatt (nem beazonosítható elváltozások voltak a felvételen) A CT. eredménye: emphysema pulmonum, statusz post TBC Számomra ez érthetetlen, hisz TBC-vel nem kezeltek, fertőzésről nem tudtam, BCG oltást megkaptam, általában eljártam tüdőszűrésekre, és sehol sem állapítottak meg ilyet 61 éves korom előtt. Rendezett - tiszta - körülmények között élek. Korábban 2005-ben voltam tüdő CT-n hosszas tüdőgyulladás és bordatörés miatt. A 2005.évi CT eredménye: Mindkét csúcsban régi spec. folyamat maradványa. Aktiválásra utaló jel nem látszik. Jobb oldalon spec. folyamat maradványaként pleura meszesedés is megfigyelhető. Pneumónia l.s, Emphysema l.s. Kérdéseim: Lehetséges-e, hogy valamikor TBC-s voltam, ha igen, akkor hogy nem tudtam róla, illetve a 2005.évi CT hogy nem mutatta ki ? Egyértelműen megállapítható-e a post CT-s status? Mi a teendőm ebben a helyzetben? Lehetséges-e másik új CT-t kérni kétségem esetén? Köszönettel: V.J-né

        Dr. Boros Miklós válasza a mellkas CT témában

        Tisztelt Kérdező! A korábbi CT is leírja TBC maradványát (spec folyamat ezt jelenti). Nem kellett betegnek érezni magát, hogy TBC-s gyulladás zajlott a tüdőkben. Ez nem volt ritka a 60-as években. Nincs teendője, ez az Ön egészségét nem befolyásolja. Kerülje a dohányfüstös helyeket!


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. augusztus 26., 15:03; Megválaszolva: 2010. augusztus 27., 17:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: