• Bronchitis, Tüdő, Nyirok, Immundeficiencia ???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Web Doktor!

        Annak reményében fordulok Önhöz, hogy hátha tud valami okosat mondani az ügyemben. 29 éveső vagyok, 2 hónapja járok kivizsgálásokra, komoly beavatkozásokra, eddig kevés eredménnyel. Előre is köszönöm segitségét!

        Tavaly novemberben kezdtem el fulldoklóan köhögni, ami csak áprilisban állt meg 5 hetes antibiotikum (3 féle) kúra után. Ha 1 napig nem szedtem be az antibiotikumot, ismét rögtön fulldokló köhögés tört rám, ami mellett dolgozni sem tudtam.

        Nagyon hosszú történetet tudnék irni, igy megpróbálom leröviditeni a jelen állapotommal és eddigi orvosi diagnózissal:

        "Hónapok óta tartó légzési panaszok, tüdőelváltozás és lymphadenomegalia, hepatosplenomegalia igazolódott CT vizsgálattal. Transbronchialis nyirokcsomó biopsia és lavage történetek, kontroll CT június 2-án. Ismételt antibiotikus terápia után panaszai javulnak, kevesebbet köhög, de még mindig van sárgás köpet reggelente. (ez a legzavaróbb, mert a szivem mögül érdes légzéssel távozik és úgy érzem be van oda szorulva és nem akar megszűnni!- de csak reggelente - ebben tudna segiteni hogy mitől lehet?? korábban keveset dohányoztam, de már azt is elhagytam.). Hőemelkedése, fájdalma nincs. Labor negativ. Anamnesisében ITP, herpes zooster, herpes genitalis és immundeficiencia szerepelnek. Mantoux anergias, mellkasi CT-n 5-10 mm-es lágyrészekképletek.

        Bal hónaljból nyirokcsomó excisio elvégzését kérjük. (ez most történt, előzetes kitapintásra cseresznye nagyságúnak hitték, 1 szilva nagyságú és egy babszem nagyságú nyirokcsomót távolitottak el: az orvos szerint érdekes puha állagú, a pathologus szerint nagy gyulladás következménye, teli kis nyiroktüszőkkel, nem Hodgkin limfóma, de véglegeset jövő héten mond. Mivel Boeck sarcoidosis-t nem tudtak megállapitani a tudőbiopsia során eltávolitott "kis szövetmintából" a szilvanagyságú nyirokcsomóból remélem meg tudják állapitani milyen betegség vagy betegség maradvány ez, mert ha ne adj Isten nem, kölső tüdőbiopsiat akarnak elvégezni rajtam. Én abba már nem hiszem, hogy belemegyek.)"

        Ezenkivul fontosnak tartom megjegyezni, hogy 1 éve nem érzek szagokat rendesen, (fül-orr-gége szerint csak egy kis orrsövényferdülésem van). De érzem, hogy a testemben van valami gyulladás, kiskorom óta sokat vagyok influenzás, fázok meg. Sokat változtatok lakhelyet és munkahelyet (külföldön élek, de a kivizsgálások miatt itthon vagyok) és olykor sokat dolgozom kemény tempóban. A tavalyi évem nagyon stresszes volt és éreztem, hogy meg fogok betegedni, hiszen a stressz olyan mértékű volt, hogy fájdalomként éltem meg a szervezetemben. Nem tudjuk egyelőre, hogy mi lehet ez a betegség az orvosokkal, de őszintén én még igy is szerencsésnek érzem magam, hogy nincs komolyabb bajom... Remélem igy is lesz!

        Jövő héten tehát nyirokcsomó pathológiai eredmény, immunológiai eredmény, és második CT. a Köpetem bakterológia vizsgálata negativ. Allergológia vizsgálatra is beutaltak június végére tüdő gombásodás gyanúja miatt (pl. légkondicionálótól)...

        Kérem irja meg ha találkozott már hasonló esettel, hogy vajon mi is lehet ez és van-e ötlete hogy a reggeli érdes légzéssel járó köpetüritést hogy szűntethetném meg, hiszen ezt érzem a központi próblémának és az egész ezzel kezdődött?

        Nagyon köszönöm.

         

         

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Tisztelt Hölgyem! Ezidáig azért nem v álaszoltam, mert vártam esetleges újabb eredményeit. A megbetegedés a tüdőben autoimmun eredetűnek tűnik számomra, nagyon jó lenne, ha sikerülne a tüdőszövetet biopsziával szövettani vizsgálatra küldeni. A megelőző immunhiány számos olyan autoimmun folyamatra hajlamosíthatja, amely a tüdőt megbetegítheti. Minderre utal az a tény is, hogy nyirokcsomók, máj-lépnagyobbodás is jelen vannak a CT alapján. Bizonyos reumatológiai betegség is megjelenhet a tüdőben, ezek irányában sem ártana haladni. A javaslatom, keressen fel egy immunológust, aki kizárja ezeket a kóroki tényezőket, és saját érdekében célszerű lenne a tüdőbiopszias vizsgálatba beleegyezni. A kivizsgálási módszerek sokszor egyszerűbb beavatkozások, mint a későbbiekben egy olyan betegséget gyógyítani, amire nem derül fény időben. Köszönöm szíves türelmét, és várom az újabb vizsgálati eredményeket.



        Kérdés: 2010-06-11 09:17:11; Megválaszolva: 2010. június 11., 09:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: