• Kisfiúk köhögése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        Egyik kisfiam 7,5 hónapos, akivel 7 hétig Spiropent szirupot szedtünk, mivel sípolt a tüdeje, emelett köhögött, főként éjszakánként és reggel. Most 2 napja nem kell már szedni, mivel elmúlt a sípolás, de most is még folyamatosan köhög. Garata tiszta, nincs orrváladék. 2 hónap múlva sikerült időpontot kapnunk pulmonológiai szakrendelésre - a baba jelenleg is szopik, de ha bébiételt adok neki elkezd zörögni. Allergiás a kisfiam?

        A másik kicsi 2,5 éves ővele is Spiropentet szedtünk a sipoló tüdőre 3 hétig, most hogy abbahagytuk éjjelente, olyan száraz köhögés tör rá, többször is. Mivel többször a száján veszi a levegőt (el van dugulva az orra - de kifújni sem tudja, és orrszívóval sincs semmi eredmény) 1*2,5 ml Aeriust is kap. Ez egy kicsit használt, de az éjszakai horkolás még megmaradt. Őneki is allergiája van? El kellene vinni pulmonológiára, vagy allergia tesztre?

        Válaszát előre is köszönöm.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Kedves Kérdező!

        Érdemes megfigyelni, hogy milyen bébiétel fogyasztása után kezd el a kicsi sípoló légzéssel reagálni. Nem tudom milyen bébiételt eszik a picur, ha esetleg boltit is eszik, akkor mindig gondosan meg kell nézni, hogy mi van a bébiételben, mert sajnos sokszor rá van írva a bébiételre, hogy 4 hónapos kortól adható, de ha a cimkén megnézzük az összetevőket, akkor bele van írva, hogy pl. tejet tartalmaz, amit 1 éves kor előtt nem javasolunk fogyasztani. A másik ami eszembe jutott, hogy nem tudom készült e mellkas röntgen, ha nem akkor érdemes lenne csináltatni egyet. A következő, hogy a Spiropentet Theophyllinnel illetve Rectodelttel ki szoktuk egészíteni, ezzel a javulás meggyorsítható. Szükség esetén egy fül-orr-gégésznek is meg lehet mutatni a kicsit a folyamatos köhögés miatt. A másik, hogy minden olyan esetben, amikorr hosszabb ideje fennáll a köhögés felmerül, hogy nem nyelt e félre valamit a kicsi, ilyenkor mellkas átvilágítást végzünk.

        A nagyobb testvérrel kapcsolatban: az éjszaka fellépő köhögés felveti arcüreggyulladás lehetőségét. A szájon át vett levegő pedig arra utal, hogy az orrnyálkahártya be van duzzadva, ezt lehet csökkenteni az Aeriussal illetve pl. Nasivin orrspray-vel. Ugyanakkor a szájon át vett levegő és a horkolás felveti a nagyobb orrmandula lehetőségét is, ezért egy fülésznek érdemes megmutatni a kicsit. Neki koránál fogva a sípoló légzésére adható a Prospan szirup, mely recept nélkül adható és sokszor Spiropent adása sem szükséges mellette. Az allergiavizsgálatot el lehet végezni mindkét gyermeknél illetve én is javasolnék pulmonológiai kivizsgálást.

        Tisztelettel:Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-28 20:42:07; Megválaszolva: 2010. május 28., 20:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: