• Asztma vagy allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktor Úr/Nő! A párom valószínüleg lisztérzékeny-még nem vizsgáltattuk ki-,de a mandulái(garat,orr)sem lettek eltávolítva.Ha megfázik,megdúzzadnak a mandulák és nehézzé válik a légzése,néha sípol is.A kérdésem az volna,hogy ez asztma-e,vagy azért ilyen a légvétele,mert a mandulák állandó jelleggel be vannak gyulladva,részben a lisztallergia,részben a megfázás miatt?Illetőleg a másik kérdésem,hogy felnőtt korban milyen veszélyekkel járhat a mandulák kivétele? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:  Betti

        WEBBeteg szakértő válasza a sípolás témában

        Kedves Betti!

        Ha a párjának a manduladuzzanat és a nehézlégzés megfázás során alakul ki, az fertőzéses eredetre utal. Egy fertőzés során előfordulhat az alsó légutak gyulladása is, illetve mind a felső, mind az alsó légutak gyulladás miatti szűkülete okpozhat sípolást légvételnél.

        Pathológiáját tekintve az asztma a tüdőbe vezető főbb légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomzata felszaporodik és a tüdőben található sejtek fölös mennyiségben termelnek nyákot, ezáltal tovább fokozva a légutak szűkületét.

        A lisztérzékenység nem okoz mandulagyulladást, de ha van rá gyanú, akkor gasztroenterológiai vizsgálat szükséges. A lisztérzékenység nem áll összefüggésben amegfázá tüneteivel sem.

        Mindenképp javsolt a gyakori mandulagyulladás miatt a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, mérlegelendő a mandulaműtét elvégzése. Felnőtteknél is változó, hogy mennyire megterhelő a műtét, de általában a gyerekeknek jobb a gyógyhajlma és tapasztalat az is, hogy a felnőttek nem ritkán erősebb fájdalmakról számolnak be, de gyakorlatilag gyakorlott operatőr kezében nincs ok aggodalomra.



        Kérdés: 2010-05-05 10:02:03; Megválaszolva: 2010. május 05., 10:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: