• Félelem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        Kérdésem feltevéséhez, annak megértéséhez kicsit hosszabb előzményt is szeretnék Önnel megosztani. Februárban egy hosszabb megfázás után a mellkas rtg. felvétele miatt CT vizsgálatra küldtek (vénásan kontrasztanyagot kaptam). Március 10-én voltam CT-én, ahol végül is elég megnyugtató eredményt kaptam: a tüdő mindkét lebenyén nyákretentiot írt le, valamint a hasnyálmirigyen cisztát. A nyák miatt a tüdőgyógyász salvusvizes inhalálást javasolt, amit folyamatosan meg is teszek, valamint heti egy-két alkalommal sókabinba is járok.

        A CT vizsgálaton jelzett ciszta miatt hasi CT-re küldtek, ami április 1-jén meg is történt. A hasi CT vizsgálat alkalmával a vizsgálat előtt 2-3 pohár folyadékot is meg kellett innom és a vizsgálat alatt vénás kontrasztanyagot kaptam.

        Ez a vizsgálat igazolta a hasnyálmirigyen lévő cisztát, de sajnos még egy megállapítást is tartalmazott, ami nagyon nyugtalanít: "GÓC A TÜDŐ BAL LEBENYÉN".  Erre vonatkozóan bővebb kifejtés nem volt, de nem arra a nyákretentiora utalt. Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy ez mi lehet. A tüdőgyógyász 3 hónap múlva ismét tüdő (mellkas?) CT-t javasol. Mi lehet ez a góc? Lehet-e valamiféle gyulladás, ami majd elmúlik? De mitől múlik el, ha nem kapok rá semmilyen gyulladáscsökkentőt? Lehet ez valami rossz is? Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy milyen kimenetek lehetségesek? Ha gyulladás, akkor elmúlik magától? Nagyon-nagyon kétségbe vagyok esve, de nem is igazán merem kérdezni a tüdőgyógyászt  a különböző variációkról, mert látja rajtam, hogy mindig a legesleges legrosszabbakra gondolok. Természetesen nagyon bízom benne, hogy semmi komoly, de mégis nagyon félek. Ön mit gondol? Ártani biztos nem árt, javasolna valamit arra, hogy ha gyulladás, akkor mit kellene tennem (mit kellene szednem)?

        50 éves, három gyermekes édesanya vagyok. Sajnos hosszú éveken (évtizedeken) keresztül dohányoztam, most februárban egyik napról a másikra letettem a cigarettát a mellkasrtg. eredményét követően. Remélem, hogy még nem volt késő.

        Nagyon várom mielőbbi - amennyiben lehetséges a legjobb és legrosszabb esetet is felvázoló - válaszát, mert a negatív gondolatok miatt már teljesen kikészülök. Állandóan ideges, feszült vagyok. Előre is köszönöm, hogy időt szentel rám. Köszönettel: egy aggódó édesanya

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkas CT témában

        Tisztelt Kérdező!

        Mivel a két CT között nem sok idő telt el nem gondolnék daganatra. Elsősorban a gyulladás következménye látható a CT-n. Pontos véleményhez látni kellene a CT képeket. Fontos a góc mérete és elhelyezkedése. A gyulladásos maradványok miatt nem szükséges gyógyszert szedni. Kerülje a szenyezett levegőjű helyeket, folytassa az inhalálást. A kontroll CT lesz a döntő, de én inkább gyulladásos eredetűnek tartom. Kérdezze nyugodtan tüdőgyógyászát, hiszen sok CT látott már, így pontosabban tud véleményt mondani, mint én látatlanban.


        Kérdés: 2010-05-01 21:36:39; Megválaszolva: 2010. május 01., 21:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: