• Egyre többet köhögök 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Brúgós doktor Úr! Köszönöm válaszát, íme a kért adatok. Cetirizint szedek napi egy tablettát, Alvesco 160 mg-os pipát használok reggel egyszer, illetve rhinocort aqua-t tavasszal, amikor kezdődik a pollenszezon. A legutóbbi légzésfunkciós eredményeim: FVC 4,40 (106 %) FEV1: 3,62 (100 %) Tiff: 82 % 14 éve 13 évesen diagnosztizálták a pollenallergiám, akkor végeztek a karomon bőrpróbát, pázsitfűfélékre és kukoricára állapítottak meg allergiát.

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Tisztelt érdeklődő,

        A közölt légzésfunkciós értékei élettaniak, ez nem indokolná az asztma diagnózist. Az asztmát a légzésfunciós vizsgálat napi, heti fokozott változékonysága, vagy provokációs vizsgálattal tudják kimutatni. Véleményem szerint ez most nem lényeges, hogy asztmás vagy sem, mert Önnek a szűnni nem akaró köhögése a gond. Hangsúlyoznám ismételten a vérnyomás ellen használt ACE gátlók köhögést okozó hatását, a sinusitis, savas nyelőcső-reflux kizárását, krónikus vírus vagy Chlamydia fertőzés fennállását. Ezek állhatnak köhögési rohamai mögött, ezeket ki kell vizsgálni. Az allergiás bőrpróbája 14 éve volt,ha jól értettem, ezért elképzelhető, azóta több új allergénnel szemben is érzékennyé válhatott. Ha új allergia állna köhögése mögött, akkor a használt gyógyszerei ezt enyhítenék, tehát lehet, hogy az okot nem itt kell keresni.
        Gyakorlatilag antiallergiás kezelése helyes, de a köhögés a gond. Azt tudnám javasolni, emelje meg 1x2 adagra az Alvescot, a többi gyógyszerei közül még a Cetirizine-t használja. Ha köhögése nem oldódik meg három héten belül
        kérem keresse fel háziorvosát, aki eldöntheti milyen irányba küldje további kivizsgálásra.

        Dr. Brúgós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-02 11:24:46; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: