• Orrdugulás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó Napot Kívánok!

        Novákné Sebestyén Ilona vagyok, 41 éves, egy Alföldi faluban élek és azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy évek óta visszatérő problémával köszködöm! Tavasztól őszig bedugul az orrom és erre a Nasivin orsprét alkalmazom de egy éve a használatát nem tudom nélkülözni hetente 2 dobozzal is el kell használnom. Allergia vizsgálaton még nem voltam, de a labor eredmények szerint nem vagyok allergiás semmire. Az orrspré használata nélkül az orrom nagyon bedugul és nem kapok levegőt. Szertném a véleményét és tanácsát kérni hogy mivel pótolhatnám az orrsprét, vagy hogy tudnám letenni, hogy ne szenvedjek utánna.

        Válaszát várom és remélem, hogy tud nekem segíteni.

        Tiszelettel: Novákné Sebstyén Ilona

        WEBBeteg szakértő válasza a orrdugulás témában

        Tisztelet Kérdező!


        A bőrpróbán kívül, még a RAST vizsgálat tudja kimutatni vérből, hogy van, vagy nincs allergiás érzékenysége. A tünetei szerint, mivel nem egész évben van panasza úgy gondolom, hogy allergia is lehet. Ennek a kezelése viszont antihisztamin ( Aerius, Xyzal, Telfast stb) 1xc1, Singulair ( 1x1) és szteroid orrcsepp ( Nasonew, Avamys, ). Ha Önnek dependenciája alakult ki az orrcsepptől, akkor kezdje el az általam javasolt kezelést és mellette az orcseppet, nagyon nagy türelemmel hígítsa és használja egészen addig mig csak sóoldatot használ már, annyira felhígította. Az orrdugulását pedig próbálja meg naponta enyhíteni orrzuhany használatával. Ez egy kis, kézbe elférő műanyag tartály, amibe langyos sós és bikarbonátos oldatot kell beletenni és ezt naponta 3x az orrába fújni. Ez mechanikusan kimossa az orrát és egyúttal élénkíti a károsodott orrnyálkahártyáját. Az oldatot otthon is elkészítheti 250 ml vízhez egy kiskanál só és egy késhegynyi bikarbóna. A kimosással arra kell vigyázni, hogy a befújáskor tartsa vissza lélegzetét és csukott gégefedővel erőlködjön, de ne fújja ki a levegőt. Igy csukott marad a légut és a viz az orrból a száján át kifolyik. ez egy kicsit először kellemetlen, de utána megy. Ezt csinálja, mig teljesen leszokja az orrcseppeket.


        Tisztelettel:

         

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-16 22:36:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: