• Orrcsepp

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!

        Sajnos évek óta használok különböző orrcseppeket, folyamatosan, mert az orrdugulást nem bírom elviselni. Néhány hónapja próbálkoztam különböző allergia gyógyszerekkel, és orrspraykkel, amik közül volt is egy párosítás ami végül is jó volt. A problémám hogy babát szeretnénk és várandósan nem szedhetők az allergia elleni szerek, és gondolom hogy a Nasivin orrcsepp rendszeres használata sem javasolt. Milyen lehetséges megoldást tudna javasolni? Válaszát előre is köszönöm

        Juty

        WEBBeteg szakértő válasza a orrdugulás témában

        Tisztelt Kérdező!


        Sajnálom, de az információi hiányosak, hogy érdemi javaslatokat adjunk. Mit mutat az allergiás bőrpróbája, van-e allergiája, vagy csak úgy találomra kezdte el szedni a milyen "allergia gyógyszereket és milyen orrspray-t?
        Annyit tudok Önnek mondani ennyi információra támaszkodva, hogy az éveken keresztül orrcseppeket szedő egyéneknek nem allergiás rhinitise van, mert az enyhébb gyógyszerekre is javulna. Ha ilyen "terápia rezisztens" az orrdugulás annak helyi nyálkahártya függő oka van és ezt az orrcsepp csak károsítja és egy úgynevezett rhinitis medicamentosa-t okoz, ami az orrnyálkahártyában levő hajszálerek bénulását okozza hosszútávon.
        A terhesség javíthatja, de ronthatja is az orrdugulást. Ismert, egy a terhességben jelentkező rhinitis is ami részben hormonális ok, részben vérbőség miatt alakul ki. Az allergia elleni gyógyszerek közül a Claritine szedhető terhesség alatt is és a Rhinocort is. Ezek régebbi gyógyszerek és vannak meggyőző bizonyítékok, hogy nem okoz gondot a terhesség alatt.
        Én azt javasolnám menjen el fül-orr-gégészhez és vizsgáltassa meg magát, aztán menjen el allergológushoz és ott is vizsgáltassa ki magát.
        Amit én javasolni tudnék Önnek, nem biztos, hogy be fog válni, de meg kéne próbálni, az az orrzuhany használata. Beszerezhető ezen a néven a gyógyászati segédeszközök boltjába. Ezzel naponta többször is kimoshatja az orrjáratait és ez mechanikusan eltávolítja a megpangott orrváladékot. Közben az orrcseppet lassan, türelmesen hígítsa egyre hígabbra és ezzel csepegessen, igy hátha visszaáll a nyálkahártya ereinek összehúzódási és tágulási tulajdonsága. Fiziológiás sóoldattal hígítsa az orrcseppet egészen addig míg egy hónap alatt csak sóoldatot csepegtet az orrába. Az orrzuhanyhoz szintén testhőmérsékletre felmelegített fiziológiás sóoldatot kell használni és ehhez egy csipetnyi szódabikarbónát kell használni. A befújáskor a levegőt zárt gégefedéllel kell kifújni és így a befújt oldat a száján távozik an, hogy a tüdejébe jutna. Ha ezt csinálja kellő türelemmel és kitartással lehet, sajnos nem biztos, hogy jó lesz az eredmény.


        Sok sikert, tisztelettel:    

         Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-04 21:39:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 09:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: