• Sarciodosis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorok! Elöző válaszukat köszönve a következő kérdésem lenne:mellkasröntgenfelvétel és laboreredmények alapján felmerült a sarcoidósis lehetősége.Kiírták a bonchoskópiát, a ct-vizsgálatot.Ön bevállalná a nem egyszerű vizsgálatokat és főképp a szteroidos kezelést vagy várna még kicsit az öngyógyulásra??

        WEBBeteg szakértő válasza a sarcidosis témában

        Tisztelt Kérdező!


        A sarcoidosis egy ismeretlen eredetű, jó indulatú, granulómás megbetegedés, ami szövettanilag hasonlít a tbc-re, de nem fertőző betegség. 2-5 %-ban krónikussá válhat és elég nehezen kezelhető. Nem lehet előre tudni ki kerül ebbe a 2-5%-ba. A diagnózist szövettannal vagy citológiával kell igazolni, ezért szükséges a CT és bronchoszkópos mintavétel.

        Vannak olyan vélemények, hogy a két oldali hilusi nyirokcsomó megnagyobbodás és erythema nodosum együttes megjelenés annyira tipikus sarcoidosisra, hogy elkezdhető szövettan nélkül a szteroid kezelés. Viszont az esetek elég kis százalékában fordul elő az erythema nodosum és szövettan nélkül tényleg rizikó és felelőtlenség szteroidos kezelést indítani.

        Magyarországon tüdőgyógyászok csak igazolt (verifikált) sarcoidosist kezelnek szteroiddal. Én azt mondom, hogy bízza magát kezelő orvosára és csinálja azt, amit tanácsol. Nem értelmezhető a kérdése, hogy bevállalnám a kivizsgálást és a szteroidos kezelést. Ha a sarcoidosis nem igazolt ( szövettannal, citológiával) akkor fennáll annak a veszélye, hogy a nyirokcsomó megnagyobbodást valamilyen más betegség okozhatja. Nagyon ritkán, de lehet egy lymphoma vagy más Hodgkin betegség is. Ezekben nem mindegy, hogy mennyi idő múlva kerül sor a kezelésre. Ezt tudnia kell, azt, hogy mit vállal, ha nincs rendesen kivizsgálva. Másrészt, ha igazolt a sarcoidosis, azért mert jó indulatú és sokszor magától meggyógyul, illik egy pár hónapot várni és figyelni, mert visszafejlődhet minden kezelés nélkül is. Csak ha nem múlik el, vagy valamilyen szervének működését károsítja ( tüdő, szem, szívizom, idegrendszer) akkor kell kezelni.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-14 21:31:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: