• Folt a tüdőben - Lehet daganat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kötelező tüdőszűrésen 2 cm átmérőjű foltot találtak a bal felső lebenyben. A vállamat 3 hónapja injekciózták, és bordatörésem is volt. Arra gondoltam, hogy ez látszik a felvételen. Ezután ct vizsgálatra küldtek, ahol szintén kimutatták, hogy a folt ott van, de a tüdőgondozóban nem tudták megmondani, hogy mi az, ezért a tüdőklinikára utaltak be, ahol teljes kivizsgáláson vettem részt. Röntgen, EKG, légzésfunkció, vérgáz, labor, gégetükrözés... stb. A gégetükrözésen krónikus bronhitist állapítottak meg, de a többi vizsgálat negatív volt. Ezután kaptam gyógyszereket, amit nem tudok mire és mit, amit tudok az kétféle inhaláló készülék: synbicort és spiriva. Közben többször megismételtek néhány vizsgálatot. Először azt mondták, hogy nem rák és nem tbc. Ekkor megnyugodtam, haza is engedtek hétvégére egy marék gyógyszerrel. Hétfőn visszamentem vizsgálatra: labor, lézésfunkció, röntgen, köpet. A leletek változatlanul negatívak. Nem tudják, mi lehet a folt, de többen összejöttek tanácskozni, ahol résztvett egy onkológus is. Szerdán közölték hogy van egy jó és egy rossz hírük. A jó hogy idejében észrevették. A rossz, hogy műteni kell. A tüdő bal felső lebenyét "csak az 1/5-öd részét" akarják eltávolítani. Ekkor eléggé kétségbe estem, hogy mit kell műteni ha nem tudják hogy mi az? Egyáltalán kell-e műteni? Főleg hogy nincs panaszom, jól érzem magam jó étvágyam van. Tudok dolgozni csak lelkileg tesz padlóra ez a diagnózis és ez roszabb, mint ha fájna vagy más tünetet okozna. Ezután kértük a pet ct vizsgálatot, de nem nagyon akarták, mert nem mutatja ki a folt jellegét és ha találnak valami gombostűfejnyi áttétet, akkor nem is műtenek meg. Kitűzték a műtét időpontját novemberre. Holnap megkapom a zárójelentést, kérném a tanácsát hogy van-e más út?

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdő témában

        Tisztelt Kérdező!

        Eléggé tipikus az esete. Egy kis vállfájdalom miatt injekciózás, majd tüdőszűrőn kiemelik egy 2 cm-es folt miatt. Tudja, az a gondja betegnek, orvosnak egyaránt, hogy a képalkotó diagnosztikai rendszerek leírják, kimutatják a "foltokat", de egyet nem tudnak, szövettani diagnózist készíteni. Ehhez a "foltból" kéne pár mm-nyi anyagot venni és akkor el lehet dönteni mi az, ami okozza a foltot: daganat, jóindulatú daganat, esetleg mégis tbc, vagy egy lezajlott embolia maradványa? Ezt a dilemmát csak a sebészi beavatkozás, vagy az invazív mintavétel döntené el.

        Az utóbbi időben egyre jobban elterjedt a PET-CT diagnosztika, aminek lényege, hogy FDG nevű anyag befecskendezése után, ha a szervezetben van daganatosan osztódó rosszindulatú sejt, akkor ez felveszi és jelzi. Én inkább a műtétet forszíroznám és ettől várnám a gyógyulást, hisz eltávolítják magát a "foltot" és megismerve a szövettant műtét utáni kezelésben is részesülhet, ha szükség lesz rá. Fel a fejjel, bátorság, hisz mégiscsak egy kis elváltozás, amit idejében felfedeztek és a kezelése is ennek megfelelően sikeres lesz.

        Tisztelettel:
        Dr. Brugós László  pulmonológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-06 13:48:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: