• Boeck-sarcoidosis.Sine malignitate 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Sajnos picit hosszúra sikerűlt. De előbb szeretném megköszönni, hogy válaszolt! Tisztelt Dr. Brugós László! Megpróbálom szóról-szóra leírni a leletet, de azt az előzőekben nem írtam, hogy a doktornő eredetileg tbc-vel vett fel és azonnal beküldött röntgen után a korházba. Ezt rögtön szóvá is tették, hogy miért nem küldött előbb ct-re, hozzá teszem akkor még 29-éves voltam. Ilyen és hasonló viták voltak a korház és a doktornő között és mindig mondták „az orvosok” nekem, hogy sajnálják, hogy Ö a kezelő orvosom. Tehát az eredményem úgy lett meg,hogy közben a szövettannal kizárták a tbc-t is egyben,meg előtte már a köpetek meg a biopsziák mert,hogy több is volt, meg a ct-k ből ki derült,hogy nem tbc. De, hogy igazán biztos legyen és különben is mi ha nem tbc be küldtek a Bajcsy kórházba minta vételre. A ct-n ezt irták szó szerinti másolat: A billateriálisan –felső lebenyi túlsúllyal- parahilarisan észlelhető köteges rajzolat markánsabbá, valamivel denzebbé vált, környezetében a mikronodularis rajzolat kifejezettebb lett és jelenleg a korábbinál nagyobb területet érint: (a vizsgálatok között el telt idő: 2005.11.17 és 2006.02.28 között) kisebb-nagyobb területeken a lingulában, a középső és alsó lebenyben is megfigyelhető . A tüdőben markánsabb vascularisatio látható, az érképletek a szokottnál perifériásabban, a tüdőköpenyben is –gyakran a mellkasfalig- követhetők és helyenként finom reticularis rajzolat is észlelhető subpleuralisan. Jobb oldali dominanciával a hilusi nyirokcsomók mérte kissé növekedett, míg a jobb mediastinális nyirokcsomó mérete számottevő változást nem mutat. Pleuralis folyadékgyülem nem ábrázolódott.( a jobb mellékvesében apró meszesedések vannak)Vélemény :A morfológiai kép összességében enyhe progressziót jelez. A szövettanon ezt írták szó szerinti másolat: Vizsg. érkezett 2 db kicsiny tüdőrészlet… Mind az A mind a B jelű metszetekben tüdőből származó szövetrészletek azonosíthatók, melyekben nagyrészt szabályos tüdőrészletek figyelhetők meg, azonban több területben a pleura alatt kisebb – nagyobb epitheliod sejtes granulómák azonosíthatók, széli részein több ponton idegen test tipusú óriássejtek jelenlétével, valamint egy-egy területben langhans- típusú óriássejt is megfigyelhető.. A tbc kizárása végett Ziel-Nielsen vizsgálatot végeztünk, mely negatív és a mikroszkópia alapján felálított véleményünket alátámasztotta, az elváltozást Boeck- sarcoidosisnak tartjuk. Így lett meg fél év alatt az eredmény hogy nem vagyok tbc-s. Ezek után, amit az előző levélben írtam, azt javasolta a doktor Úr a János korházban, hogy nem ad gyógyszert, mivel nincs tünetem, próbáljam meg kiíratni magam és menjek vissza kontrollra, ez utóbbit nem tettem meg. Ja és amit eddig nem írtam egész végig szedette velem a doktornő a tbc-re a gyógyszereket, no persze meg a doktornő miatt végig táppénzen voltam. Most viszont én is látom, hogy a butaságomnak köszönhetően nem jobb, hanem rosszabb a röntgen kép! Elképzelhető, hogy ez a betegség mivel nem lett kezelve, tovább fejlődött, vagy más probléma társult hozzá? Nincs nehéz légzésem, nem fulladok, nincs lázam gyakorlatilag nincs tünetem / ami a röntgen láttán, ámulatba ejti az orvosokat, szinte nem hiszik el / Néha szoktam köhögni, de kicsit dohányzom még heti 1 doboz, néha ennyi sem. A műtét után egyébként leszoktam. Természetesen keresek mindenképpen egy orvost, de a tüdőgondozóba nem megyek vissza. Nagyon meg köszönném, ha tudna nekem valakit ajánlani. Köszönettel : Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a sarcidosis témában

        Tisztelt Krisztina
        A szövettani leírás alapján és a tbc kórokozójának hiányában betegsége, nem tbc, hanem sarcoidosis. A tbc elleni kezelés önmagában nem ártott Önnek, csak nem is segített. A sarcoidosisnak, ha ez az első stadiumból tovább haladt előre és már második stadiumba van, akkor szükség van szteroid és metothrexat kezelésre. Mivel, ha jól érzékelem leveléből Ön budapesti, akkor azt ajánlom keresse fel a Korányi Intézetben dr Csiszér Eszter főorvosnőt és kollégáit ( dr Czebe Krisztina, dr Kelemen Krisztina, dr Antus Csaba) és kérje a segítségüket, hogy állítsák be a kezelését.


        Tisztelettel:  Dr. Brugós László pulmonológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-22 11:01:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 11:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: