• Lehet hogy rák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő!A kérdésem:A férjemnek CT vizsgálata volt és a következőket álapították meg.Gyulladásos residuumok a jobb tüdőfélben.Rekesz felszinén mindkét oldalon kallus.Nem nagyon értjük.Vajon mit jelenthet ez?Előre is köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a CT vizsgálat témában

        Tisztelt Kérdező,
        Férjének vagy valamilyen röntgen árnyék vagy valamilyen panasza miatt készülhetett mellkas CT. A látottak alapján korábban gyulladás zajlott és ennek a "maradványai" láthatók. A callus a pleura (mellhártya) szintén gyulladás következtében kialakult megvastagodása. Ez nehezítheti a légzésmechanikát. A véleményem, hogy a radiológus által véleményezett gyulladásos maradvány egy kép kétsíkú fekete fehér átmenettel ábrázolt képe, ami nem képes megállapítani az elváltozás szövettani hátterét. Sajnos voltak hasonló esetek, mikor a hasonló leírás után pár hónappal a "gyulladásos maradvány" elkezdett nőni. A tüdőben levő különböző hegek alkalmasak a tovább " fejlődésre". Ezért nézesse meg a CT-t tüdőgyógyásszal és ha lehet mellkassebésszel is. Nem árt ilyenkor a mintavétel és a citológiai vagy szövettani feldolgozás. Ezt lehet vékonytű biopsziával, CT vezérelt tűbiopsziával vagy bronchoszkópiával elérni. Ne ijedjenek meg, mert ez nem daganat, jelenleg. De sajnos sokszor az ördög nem alszik és Önök miért ne aludjanak nyugodtan.


        Tisztelettel:

         Dr. Brugós László pulmonológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-14 20:24:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 13:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: