• Helyesbítés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Elnézését kérem a zavarásért. Az előző levelem szeretném helyesbíteni, hiszen nem a csigolyám, hanaem a BORDÁIMat törte el az orvos.Ezt az elírást kérem tudja be , hogy most tanulom a számítógépet. Olyan mérvű bordakosár kompressziót alkalmazott/ egyébként senki sem értette hogy miért/ amivel etörte a bordáimat. Kíváncsi lennék arra is, hogy Ön szerint köhögéstől/ ugatástól/ eltörhet a borda? Az előző vizsgálatokról csak annyit, hogy 50 év alatt allergia vizsgálat/ teljes körű/ tüdő és mellkas vizsgálat, illetve számtalan esetben a gégészeten is kenetvétel torokból, s tenyésztés után antibiotikum,-hetente új- s akkor sem történt semmi. Most mitévő legyek Ön szerint. ? Előre is hálásan köszönöm az újabb válaszát is.

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Tisztelt Kérdező,
        Ha jól értettem írásából, Ön 50 éves elmúlt és 3 éves korában tüdőgyulladása, majd 7-8 éves korában szamárköhögése volt. Azóta évente egy két (?) alkalommal ugató jellegű, zavaró köhögése van, aminek eddigi vizsgálatai nem tudták kideríteni az okát. Ez év februárjában bordatörése volt, amihez köhögése és az orvos kézzel gyakorolt nyomása is hozzájárult. Különben mindkettő okozhat törtést, ha bordái törékenyebbek.
        Számomra nem világos, hogy ezek a rohamszerű, ugató köhögéssel járó rohamok, milyen körülmények között jelennek meg, milyen köpetürítés kíséri, ha egyáltalán van köpete? Meddig tart, éjjel van-e? Mire szűnik, vagy magától elmúlik, milyen hosszú ideig tart?
        A szamárköhögés következtében kialakulhatott hörgőtágulata (bronchiectasia). Ennek az a jellegzetessége, hogy könnyebben begyulladhat és ilyenkor okozhat köhögési rohamokat. Az ugató köhögésnek általában gégészeti okai vannak, de állhatnak összefüggésbe alsó légúti gyulladásokkal is ( Chlamydia, Mycoplasma stb). Több adatra volna szükségem és mellkas CT-re, hogy kizárható legyen a bronchiectásia és egy tüdőfibrosis. Nem elhanyagolható az Ön esetében a reflux oesophagitis kizárása is, ami szinitén okozhat, nem javuló, ugató köhögést a gyomorsavnak a nyelőcsőbe történő visszaáramlása miatt.

        Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        Dr. Csősz György
        nőgyógyász

        Dr. Csősz György

        Kérdés: 2008-08-29 12:21:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 19:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: