• Medrol elhagyás tünetei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő, 1 évvel ezelőtt diagnosztizáltak szarkoidózissal, mely a tüdőmben lévő nyirokcsomók megnagyobbodásában mutatkozott meg. Tavaly június óta kezelnek Medrollal. A kezdő adagom 64mg volt 3 napig, utána 32 mg-ot szedtem. Hamar kiderült, hogy a szervezetem rosszul reagál a gyógyszerre mert a mellékhatások szinte azonnal előjöttek. Csak néhány a fontosabbak közül: cukorbetegség, elhízás, vizesedés, striák kialakulása testszerte, a korábban megvolt magasvérnyomás és pulzus rosszabbodása. Ezeknek a súlyos mellékhatásoknak a fényében fokozatosan csökkentettük a medrol adagot (havonta végzett kontroll vizsgálatok mellett). Most ott tartok, hogy másnaponta kell a legkisebb adagot 4mg-ot szednem, körülbelül 2 hete. Azonban azt kellett tapasztalnom, hogy a medrol nélküli napokon nagyon erős hát és végtagfájdalmaim lettek, rossz közérzettel párosulva, az utóbbi napokban megtoldva éjszakai hőemelkedésekkel. Ezek igen kellemetlen tünetek és rendkívűl akadályoznak a napi teendők elvégzésében. A medrol bevétele után ezek a tünetek enyhülnek, viszont egyre rövidebb időn belül visszatérnek. A gyógyszert ezév júniusáig mindenképp szednem kell a kezelőorvosom szerint. Sajnos ő maga sem tud többet mondani a mellékhatás/elhagyás-al kapcsolatban. Kérem, amennyiben van tapasztalata a szteroidokkal kapcsolatban legyen szíves írja meg, hogy tényleg a csökkentés/elhagyás okozhat-e ilyen problámakat, meddig valószínűsíthetők ennek a kínzó tünetei, illetve mire lehet még számítani a közeljövöben. Maga az alapbetegség szépen javul, de a mellékhatások pokollá teszik az életemet szó szerint. Válaszát várva, köszönettel, Attila

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a sarcoidosis témában

        Kedves Attila! A szteroidokra, illetve elhagyásukra vannak, akik érzékenyebben reagálnak. Tünetei valóban a gyógyszer megvonással függnek össze. Azt javaslom, 1-2 hétig emelje vissza napi 4 mg.-ra az adagot,majd kezdje újra a 2 naponkénti szedést. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2017. február 23., 16:54; Megválaszolva: 2017. február 27., 20:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: