• Mire számíthatok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor UrNő. 27 eves no vagyok , 2 hete fulladasos panaszokkal fordultam haziorvosomhoz onnan pedig a tudogondozoba. Mellkasrontgent illetve fujasos tesztet vegeztek. Elobbi eredmenyem kituno volt,tiszta a tudom,utobbi mar nem,rosszat fujtam. Igy az orvosom kezdodo COPD- t allapitott meg,mivel edesanyamnak is ez a betegsege, igy csaladi halmozodast jelolt meg okkent( de gyerekkoromban volt egy sulyos tudogyulladasom ami akkor karositotta a tudom ezt is megjelolte okkent)Kaptam egy hivatalosan uj gyogyszernek minosulok inhalatoros horgotagitot amit hasznalok is es szerencsere sokat javit az allapotomon. Az lenne a kerdesem Ontol hogy mivel kezdodo copd-m van(dohanyzok sajnos,de mindennap kevesebbet,fokozqtosan szoktatom le magam)hogy mit tegyek hogy ne romoljon az allapotom illetve ne keruljek bizonyos stqdiumokba? Vagy ez mar elkerulhetetlen? Es igy kezdo copds-kent is nagyon megfazhatok ha nem vigyqzok magamra? Dolgozhatok igy a szabad levegon igy telen? Vagy felkell adjam a munkam? Sajnos mar depresszios lettem,mar nincs olyan nap hogy ne sirjak,tudom hogy ez csak eont a helyzeten,de en nem akartam ezt. Mindent kiprobalnek vagy elkovetnek hogy ne legyek stadiumi,mert tisztaban vagyok vele,hogy milyen egy alattomos es sulyos betegseg ez foleg ilyen fiatalon.... Kernem a doktor urat vagy holgyet hogy vilagositson fel,es valaszoljon minden kerdesemre( tudogondozoban nem is tudtam semmit kerdezni annyirq sokkot kaptam) hogy megnyugodjak,vagy epp jobban odafigyeljek hogy ne romoljon az allapotom. Elore is nagyon szepen koszonom valaszat,es tanacsat. Tisztelettel:Hajnalka Ui:azert is felek mert tudom hogy gyogyithatatlan es csak kezelheto e progressziv betegseg,csak epp nem akarok oxigen kezelesekre jarni xy ev mulva :(

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a COPD témában

        Kedves Hajnalka! 27 éves korban, csak igen ritka esetben alakul ki COPD, a dohányosokban is. Ebben az őszi-téli időszakban gyakran fordul elő légúti vírusfertőzéskor nehézlégzés, ami néhány hét kezelés után megszűnik. Fiatal felnőtteknél a panaszok hátterében lehet allergia, aszthma is. Egy vizsgálat alapján nem lehet minden esetben biztonsággal megállapítani a pontos diagnózist.Ehhez további légzésfunkciós vizsgálatok szükségesek. Sem a munkáját, sem az életét nem kell feladnia. Mindenképpen javasolt a fizikai aktivitás, tartózkodjon sokat szabad levegőn. A mai korszerű kezelés mellett, még akkor sincs oka elkeseredni, ha valóban COPD kezdeti stádiumában van. Most szedje a gyógyszerét, menjen vissza a megbeszélt kontrollvizsgálatra, készüljön az ünnepekre, és tervezze meg az ünnepek utáni dohányzásról való leszokása programját.(kérjen segítséget a tüdőgondozóban) Nincs oka pánikra, ha sikerül leszoknia a dohányzásról, biztosan nem kerül olyan súlyos légzési állapotba, hogy oxigén kezelésre szoruljon. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2016. november 29., 19:57; Megválaszolva: 2016. november 30., 06:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: