• Lehet még COPD-m?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 3 hónapja hagytam abba a dohányzást, egyik napról a másikra, szerencsére már nem is hiányzik. Előtte közel 13 évig dohányoztam, napi 12-15 szálat átlagban. (34 éves, vékony nő vagyok.) Mivel pár hónapja belégzési nehezítettségem volt (Semmilyen más tünet nem volt,azóta ez magától megszűnt, gyógyszert nem használtam.) ezért készültek spirometriás vizsgálatok. Akkori eredmények: FEV1: 106% , FVC: 118%, TIFF: 77-78, PEF: 107%, kislégúti paraméterek közül volt olyan ami 80% alatt volt valamivel. Hallgatózáskor lehetett hallani erőltetett kilégzésnél enyhe kis sípolást. Nemrég mentem vissza ellenőrző vizsgálatra és az értékek javultak, pedig akkor még 3 hónap sem telt el a cigi abbahagyása óta. Mostani eredményeim: FEV1: 114% , FVC: 124%, TIFF: 80 (nekem az elvárt érték itt 83 lenne),PEF:110%, MEF 75:100%, MEF 50:99%, MEF 25: 78%, FEF 25/75: 89%, VC IN: 121% (Hallgatózásnál nincs már sípolás) Két hónapja elkezdtem futni, minden másnap lefutok 5 km-ert k.b.: 40 perc alatt. (Az Ön tanácsára kezdtem el mozogni.) Mivel rettegek a COPD-től ezért megnyugtató válaszát várnám pár kérdésemre: -Ezekkel az értékekkel lehet-e COPD-m, ha továbbra sem dohányzok? -Van-e rá esély, hogy tovább javul a TIFF-em 80-ról 83-ra, ha igen akkor mikor? -Van-e jelentősége, hogy ülve vagy állva végzem el a légzésfunkciós vizsgálatot? Ugyanis ülve csak 76-os TIFF-em lett, állva 80-as. Nem értem miért. - Sokszor félek attól, hogy mégsem jó a légzésem. Nem tudom például, hogy egy egészséges embernek hány emeletnyi lépcsőzés után "illik" elfáradni, szuszogni. Mivel Ön már eddig is nagyon sokat segített nekem, ezért továbbra is bízok őszinte és megnyugtató válaszaiban.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a COPD témában

        Kedves Kérdező! Először is, gratulálok ahhoz, hogy leszokott a dohányzásról! Légzésfunkciós értékei alapján biztos, hogy nincs COPD-je. Ha nem kezd el újra dohányozni, ez a veszély nem fenyegeti. A Tiffenau (Tiff.) érték, egy arányszám, ha 70 % fölött van, nincs jelentősége a pontos értéknek, különösen, hogy 100% feletti a legtöbb légzési paramétere. A szabályos légzésfunkciót ülve végezzük, állva azért tud jobbat fújni, mert nagyobb izommunkát tud kifejteni. A lépcsőn az is elfárad, akinek nincs tüdőbetegsége. Ez függ az életkortól, izomerőtől, edzettségi foktól,az adott napi aktivitástól, esetleges szív betegségtől. Mindent jól csinál,éljen aktív életet, és felejtse el a dohányzást végleg. Így nem kell izgulnia a COPD-től. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2016. november 29., 09:30; Megválaszolva: 2016. november 29., 22:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: