• Makacs köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mit tegyen az a beteg, akinek hosszú évek óta ismétlődő,több hónapig eltartó erős köhögése van és orvosilag nem találják rá az okot. Nagyon szépen köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Tisztelt Kérdező,


        A krónikus, visszatérő, kezelésre nem reagáló köhögés az egyik legnagyobb kihívása a szakmánknak.
        Felsorolom a leggyakoribb okokat, amelyeket feltétlenül ki kell zárni, majd amennyiben a felsorolt pontok mentén még nem volt vizsgálat, akkor ezeket el kell végezni és ki kell értékelni.
        1)gyógyszer okozta köhögés. Itt a leggyakoribb a vérnyomáscsökkentő ACE gátló és rokon vegyületei. Ha ilyet nem szed, kipipálva.
        2)reflux oesophagitis. A nyelőcső gyomorba vezető szájadéka renyhén zár és a sav időközönként visszafolyik a nyelőcsőbe és innen a száraz köhögés. Savas felböfögés, puffadás, lefekvéskor, testhelyzet változtatáskor jelentkezik inkább száraz köhögés.
        3)nem felfedezett és kezelt arcüreg gyulladás. A váladék hátra folyik az orrüregekből és köhögést okoz.
        4)allergia, nem allergiás asthma vagy COPD. Légzésfunkciós viszgálat kizárhatja.
        5)tüdőfibrózis, mellkas CT kell a kizárására.
        6)trachea vagy bronchus dyschinézis vagy polypus. Ezt bronchoszkópiával lehet kizárni. Itt a nyálkahártya irritációja váltja ki a köhögési ingert. Kezelésre kifejezetten makacs.
        7)ritkán a szervezet távoli részeinek a gyulladása( köves epehólyag), petefészek- vagy prosztatagyulladás, még egy gerinssérv is nagyon ritkán, de okozhat köhögést.
         
        A leggyakoribb rutinvizsgálatok: fizikális vizsgálat, mellkas rtg, arcüreg rtg, allergiás bőrpróba, mellkas CT, bronchoszkópia és gyomortükrözés.
        Ha nem boldogul legjobb, ha elmegy egy tüdőgyógyászhoz és együtt végiglépdelnek az általam feltételezett okokon és kipipálják a már elvégzett vizsgálatokat.


        Tisztelettel:  Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-17 15:29:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: