• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Boros Miklós
        Dr. Boros Miklós, általános- és mellkassebész
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

        Tudjon meg többet: sarcoidosis

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tiszteletem Dr. Nő / Úr! Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy mi okozhatja az ingerköhögésemet? Júniusban voltam tüdőgondozóban röntgen és belégzés- kifújás valamint alkaron történő allergia teszten. Az összes eredményem...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néhány éve száraz köhögésre panszkodom. A tünetek időszakosan jönnek elő, nagyjából szeptembertől márciusig intenzíven köhögök. Zárt térben erősen köhögök, szabad téren viszont kissé enyhül. Próbáltam...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Még ez év augusztus 25-én mentem orvoshoz 38 fokos lázzal és köhögéssel. Augmentint 500mg-ot szedtem, de se a lázam nem ment le se a köhögés nem csillapodott. Ezt követően 3 nap után visszamentem a háziorvoshoz,...
        Tisztelt Doktorno! Elnezest kerek az ekezet nelkuli irasert, de jelenleg kulfoldon tartozkodom. Panaszom julius elejen kezdodott. Rovid torokfajas utan elkeztem szarazon kohogni, es a mellkasom elkezdett fajni. Elol tompa, nyomo fajdalom. Masfel het mulva...
        Tisztelt Doktor úr/nő! 4 hete viszkető/kaparó/irritáló érzés van a légcsövemben. A hátam is fáj időnként, de a tüdőm is. Elmentem a házi orvoshoz, aki gyomorsavra gyanakodott, mondtam neki, hogy az már volt, mikor terhes voltam, és nem...
        Kedves Doktor úr! A lakóhelyem melletti településen dolgoztam 2 évig, amelytől 300 méterre helyezkedik el egy régi gyárépület, erősen szennyezve azbeszttel. Rengetegen megbetegedtek, és meg is haltak sajnos a veszélyes anyag miatt (főként...
        Tisztelt Dr Úr/Nő! Az a problémám hogy február óta köhögés kinoz amely mellé most már egy elég erős mellkasi fajdalom társul.Voltam tüdő gyógyasznal adott antibiutikumot volt mell 2 iranyu röntgen majd most nemregiben egy ct,ami persze a...
        Vizsg.ind.Dg.: C3490 Hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata, k.m.n. Vizsgált szerv: Minta típusa: Bronchus kefecitológia Klinikai diagnózisok: Obs. ad tu. lob. int. pulm. l.d. Klinikai adatok: Mellkas CT a jobb alsó lebenyben tumorgyanús...
        Tisztelt Dr Hangonyi Csilla Doktornő ! Zalaegerszegen lakom, és 2012 őszén diagnosztizáltak nálam tűdő sarcoidosist szív érintettséggel. Egy évig csökkenő dózisban medrolt kellett szednem, amelynek nálam rengeteg mellékhatása volt, de a...
        Tisztelt Szakértő! Férjem harmadik hete köhög. A probléma erős rekedtséggel, torokfájással, mellkasi tájon égő érzéssel kezdődött, majd nátha, fej-és fülfájás lett belőle. (Max. 37,4 hőemelkedéssel.) Köptetőt (Ambrobene) szedett...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! előző év legvégétől, közel 3 hónapig tartó, makacs, gyakorlatilag csak éjjel alvás alatt és hajnalban jelentkező, fullasztó köhögésem volt, a napközbeni terhelhetőségemet egyáltalán nem befolyásolta....
        Tisztelt doktornő/úr! Olyan problémám van hogy kb egy másfél hete mentolos íz érzek a számban,és úgy érzem mint ha a tüdőmbe is bejutna és olyankor nehezebb a légzésem,terhelésre nem fokozódik nincs légszomjan olyan érzés mint ha...
        Apukámnál lehetséges hogy a d3-as csigolyánál találtak daganatot,olvasgattam róla,de még nem igazán igazodtam el rajta. Május óta súlyos (tünetmentes) tüdőgyulladást találtak nála,és még ez a csigolyás daganat is lehetséges. Az lenne a...
        Az alábbi panaszommal fordulnék Önökhöz: kb. 10 éve fennáll az a panaszom, hogy rengeteget köhögök, a torkomban pedig egyfolytában valamilyen váladékot érzek, egy szorító érzéssel együtt. A köhögés egyszer hurutos, máskor pedig inkább...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Július 28-án kellett megjelennem az aktuális kontroll vizsgálaton a tüdő gondozóban. Az rtg. alapján a következő van leírva a papíromra: a jobb hilsu alatt old. felv. alapján az elülső segm.-ben egy gyermektenyérnyi...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Nagyon nagy szükségem van az őszinte véleményére,mivel iszonyatosan félek. A mai napon megjelentem a kötelező tüdőgondozói vizsgálaton és igencsak lelombozott,amit kezelő orvosom mondott. Egész pontosan ami a papíron...
        Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy szex közben mikor orgazmusom van, rögtön utána befulladok...konkrétan, mintha elzárná valaki a légcsövemet és nem kapok levegőt! Ez sokszor fél percig vagy 1percig is eltart! Tavalyi...
        Kedves webdoktor! A következő problémámhoz szeretném a tanácsukat kérni. Körülbelül 3 hete fáj a hátam, a lélegzetvételnél fulladok. A vérvétel eredmenyeim jók a háziorvosom szerint, voltam orr-fül gégészeten, ahol szintén mindent...
        Üdv! Kb egy hete kezdődött edzőtermi edzés közben a légszomjam. Percenként kell nagy levegőt vennem és úgy érzem mintha nem jutna el a tüdőmig a levegővétel rendesen. Mellkas röntgenen voltam tüdő és szív negatív eredménnyel. Vérvétel...
        T. Webbeteg! Anyósom problémájával kapcsolatban lenne kérdésem, aki a tüdőszűrést követően múlt évben kezdte el a vizsgálatokat. CT vizsgálatot készítettek, azonban nem volt hajlandó azonnal elmenni a további vizsgálatokra, csak...