• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr. Hangonyi Csilla! 2 kérdést szeretnék feltenni önnek! Az egyik az, hogy meg vagyok fázva 1 hete, de már szerencsére jövök ki belőle. 2-3 napja azonban esténként lefekvéskor elkezdek köhögni elég sokáig. De ez csak mindig lefekvés...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy ez lehet-e tüdőgyulladás, szükséges-e orvoshoz mennem még? Hétfőn kezdődött torokfájással, orrfolyással,köhögéssel, hőemelkedéssel. Neo citrant ittam, szsrdán ezek el is múltak, de a...
        Üdvözlöm Dr. Hangonyi Csilla! Előző: (webbeteg.hu/orvos-valaszol/legzostervi_betegseg/154592) A reggeli köhögés azóta minden nap elő jön (lehet hogy pszichésen). Ha kinyílik a szemem, kimegyek a mosdóba, és elkezdek köhögni. Nem tart...
        Kedves Dr. Hangonyi Csilla! Sajnos azt kell, hogy mondjam most már csak Önben van az utolsó reményem a betegségemmel kapcsolatban. Ami a lényeg tömören így az elején, hogy már augusztus eleje óta folyamatosan van valami fájdalmas a...
        Üdvözlöm Dr. Hangonyi Csilla! A problémám az lenne hogy: Reggelente köhögök. A köhögés az a tipikusan mélyről jövő igazi száraz köhögés, mint pl amikor az ember nagyon meg van fázva. De ez kb egy héten mondjuk 2-3 napon szokott...
        Kedves Doktornő A férjemnek 2 hónapja vették észre ,hogy egy 25x35 mm-es folt van a tüdején. A CT vélemény : A jobb alsó lebenyben látott elváltozás bronchoscopiája javasolt,elsősorban gyulladásos jellegü eltérésnek imponál. A cytologiai...