• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Boros Miklós
        Dr. Boros Miklós, általános- és mellkassebész
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

        Tudjon meg többet: sarcoidosis

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdv! Kb egy hete kezdődött edzőtermi edzés közben a légszomjam. Percenként kell nagy levegőt vennem és úgy érzem mintha nem jutna el a tüdőmig a levegővétel rendesen. Mellkas röntgenen voltam tüdő és szív negatív eredménnyel. Vérvétel...
        T. Webbeteg! Anyósom problémájával kapcsolatban lenne kérdésem, aki a tüdőszűrést követően múlt évben kezdte el a vizsgálatokat. CT vizsgálatot készítettek, azonban nem volt hajlandó azonnal elmenni a további vizsgálatokra, csak...
        Tisztelt Doktornő/Úr!32 éves 2 kisgyermekes,elhízott nő(167cm 98kg) vagyok.Január óta küszködöm ezzel a problémával és érdemlegesen nem jutottunk előbbre.Nagyon sok köpetem van ami zöldes,sárgás színű és naponta 2szer legalább vér...
        A legmélyebb tiszteletem! A következő kérdésre szeretnék némi információt kapni: Sajnos átestem 4 évvel ezelőtt egy TBC-s fertőzésen,de szerencsére időbe észrevettem és orvoshoz fordulva alig pár hónapos gyógyszer kezeléssel teljesen...
        Öcsém - 58 éves - 5 év óta (Korányi Kórházban) szakvizsgálatokkal bizonyítottan szenved sarcoidosis betegségben.Kisebb-nagyobb szünetekkel kellett szednie a Medrolt.Utolsó félévben orvosi rendelésre - jó CT - elhagyhatta, azonban szünet...
        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Szeretném a segítségüket kérni.édesapám egy héten belül meghalt.A betegség belázasodással kezdődött,hidegrázással.Ekkor ügyeletre vittük,de ekkor nem kapott gyógyszert,mert azt mondták vírus okozta a...
        Jó napot! Olyan kérdésem lenne hogy spontán ptx-nel, 200as vákum szivással mennyi idő alatt tapad ki a tüdő biztonságosan!?
        Tiszteletem! Sportolás, -konkrétan kézen állásból történő karhajlítás után- a vörös szem mellett, (mely mindig előfordul ennél a gyakorlatnál), a legutóbbi alkalommal közvetlenül utána véres is köptem (sérülés a számban nem...
        Kedves Doktornő/Úr! Nagyon fáj a hátam közepe valamint a mellkasom is picit nyom köhögési ingerem is van néha.Háziorvosom írt beutalót hasi uh-ra és mondta kérjek időpontot de addig is szedjek Cholagol cseppet 3x10 cseppet mert panaszom...
        Tisztelt Doktor nő/Doktor úr! Mellkas röntgen során a tüdőmben foltot találtak, aminek következtében CT vizsgálatot rendeltek el. Semmilyen panaszom nem volt a vizsgálatot megelőzően és jelenleg sincs. A vérvizsgálat eredményéből két...
        Tisztelt Webdoktor! 2002 óta regisztrált asztmás beteg vagyok. Kontrollra félévente a lakóhelyem szerinti tüdőgondozóba járok. Ilyenkor elküldenek légzésvizsgálatra. Pár éve már a korábban használt géz helyett eldobható műanyagcsőr...
        Tiszteletem! Néha elő szokott fordulni, hogy a reggeli futás után (edzőtermi edzés után még nem volt hasonló) valamennyi vér színezi el a köhögésből származó köpetemet. Ez általában nem szokott jelentős lenni, és viszonylag ritkán is...
        Jó estét kívánok! Hetek óta valami nyomás szerű érzést szoktam érezni a jobb tüdőmben, leginkább akkor ha testnevelés órán futunk, vagy ha reggel gyorsabb tempóban sétálok a buszmegállóba. Van mikor semmit nem érzek, de aztán rám tör...
        Tisztelt Cím, szeretnék érdeklődni, azzal kappcsolatban hogy már 3 hete tartó nem múló köhögéssel küzdök, ez egyfajta ingerköhögés, olan mintha valami irritálná a torkomat egyfajta furcsa érzés az ádámcsutkám alatt. Étkezések után...
        Tisztelt Doktor nő!/Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok önhöz.Kb fél évvel ezelőtt észrevettem, hogy fáradékony lettem,nehezebben kapok levegőt. Kivizsgálásra a helyi klinika szívcentrumában került sor, ahol minimális szívritmus...
        Tisztelt doktor! Egy olyan problémával fordulok önhöz,hogy nem régiben voltam tüdőszűrön.(Korányi S.)Egésznap nem ittam és nagyon szomjas lettem,ezért ittam a csapvízből.Sajnos akkor nem gondoltam bele,hogy a tbc vízzel is...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az édesapám mellkas röntgen felvétel alapján készült leletére a következő szöveg van ráírva: "a tüdőben fibrotikus rajzolat körvonalazódik". Utána néztem a tüdőfibrózis fogalmának és érdekelne, hogy...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Érdeklődnék ön véleménye szerint mi lehet a betegségem?Kb egy éve vettem észre a légzésemben zajos kilégzést.Elmentem a háziorvoshoz elküldött tüdőgondozóba.Allergia...
        Tisztelt Doktorno Erdelybol irok a blokklakasunk elott van egy raktar aminek a tetejet regi hullampala boritott ami amint tudjuk tartalmaz azbesztet ezt leszedtek es eleg por keletkezett a mi lepcsohazunkban en takaritok es gondolom hogy az emberek sok olyan...
        Szép napot kívánok! Hangszálbénulás miatt februárban megműtöttek. Kivarrták az egyik hangszálamat, hogy levegőhöz jussak. A műtét utáni időszakban úgy kb 2 hétig minden rendben volt,rendesen tudtam lélegezni, de aztán elkezdtem ugyanúgy...