• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

        Tudjon meg többet: sarcoidosis

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A kérdés páromra vonatkozna.A dohányzásról próbált többször is leszokni, de azt hiszem az elhatározás inkább bennem van meg, ő még fejben nem döntötte ezt el. Kb. 15 éve dohányzik, heti 1-2 doboz cigarettát elszív,...
        Kedves Doktornő! December közepén a fodrásznál észlelték, hogy foltokban kopaszodok. Elmentem a háziorvoshoz, aki góc kutatásra küldött el. A vérkép, a nőgyógyászat, a fül-orr-gége negatív lett. A fogaimmal volt problémám a...
        Tisztelt Doktornő!A kérdésem:A ventolin nevű inhalátort szükség esetén kell alkalmaznom.Napi max. 8 belégzést lehet.Egyszerre kettőt kell?,ill.a következő adagot mennyi idő múlva lehetséges. köszönettel
        Tisztelt szakértő. A segítségét szeretném kérni tüdőbe,hörgőbe került idegen testtel kapcsolatban.2 kisgyermekem van és evés közben nem maradnak soha egy helyben,beszélnek és gyakran pont ez miatt beszalad nekik az étel és én mindig...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyámról lenne szó. (50 éves) Konyhai kisegítőként dolgozik egy pár hónapja egy közeli étteremben. Az elején ment neki a munka, aztán egyre többet panaszkodott már a lábaira..ami sajnos nem meglepő (többszöri...
        Tisztelt doktornő! Vírusos megbetegedés gyanújával orvoshoz fordultam. (köhögés, láz, fejfájás, enyhe szédülés) A háziorvos beutalót adott mellkasfelvételre, illetve a következő gyógyszereket írta fel: (CURAM DUO 875mg/125mg; Ventolin...
        Tisztelt doktornő! Egy hete tüdőgyulladással vagyok itthon. Antibiotikumot szedtem és a lázam lement, továbbá az újra megmért crp-m rendben van (10). Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére miért érzem úgy, hogy visszaesem, újból...
        Tisztelt Doktornő!/Doktor Úr! Lányom 17 éves, februárban tölti a 18-at. Szeptember óta ha menstruál, azokban a napokban erős köhögés fogja el és vért köhög fel. Gond volt, hogy már nem gyerekkorú és nem is felnőtt, ezért azt...
        Tisztelt Doktornő! Erős dohányos vagyok. Decemberben 3 hétig hörghurutom volt, mely 1-2 héttel később kiújult, ezúttal először erős szájszárazság volt a tünet. A szájszárazság 10 napja nem szünik meg, már nagyon kellemetlen. Vérnyomás...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesanyámmal kapcsolatban szeretnék kérdezni. 43 éves, gyógyult non hodgkin lymphomas, emmellett sjögren szindromája is van, valamint krónikus tüdőembóliája volt, így clexant használ, továbbá tavaly februárban...
        Üdvözlöm! Szeretnék az alábbi cikkben http://www.webbeteg.hu/cikkek/copd/47/copd-mikor-forduljunk-orvoshoz felsorolt vizsgálatok mindegyikén részt venni, ám nem szeretnék hónapokat várni, míg időpontot kapok egyes rész vizsgálatokra és...
        Jó napot kívánok.Olyan kérdésem lenne hogy kislányom 21 hónapos és már 3 hete köhög,kaptunk spiropent,amdroxolt meg fülcsepet mert gyuladt volt a füle de azota is köhög.mit tegyek mert már nekem nagyon sok idönek tünik ez a...
        Tisztelt Doktornő! Ezúton szeretnék segítséget kérni Öntől. Nemrég vettem észre magamon hogy valószínűleg allergiás lehetek a porra.Amikor porral érintkezek tüszkölni kezdek.A tüszkölés közben úgy érzem nem nagyon, de fáj a...
        Üdvözlöm ! Két hete száraz köhögès gyöttör pedig már elfogyott az orvos által felírt antibiotikum is. Nèha be is láázasodom nem tudom mi lehet az oka. Soha nem szoktam betegeskedni. Orvoshoz csak a kötelező alkamasságira szoktam menni.
        Tisztelt Dr.Úr/Nő, már jópár éve jellemző rám, hogy különösebb ok nélkül egyet kettőt köhögnöm kell. Ez egész évben előfordul, de az ismerőseim többször is megjegyezték, hogy szerintük túl sokat köhögök. A hideg idő beálltával...
        Tisztelt Doktornő! Az évek óta tartó köhögésem miatt már több orvosnál is voltam.A tüdőgyógyászaton azt mondták asztmás vagyok kaptam foster sprayt de nem használt. A pulmonológiai klinikán a légzés vizsgálat után azt mondták, hogy...
        Tisztelt Doktornő! A tavaszi virágporokra allergiás beteg vagyok, aki folyamatos kardiológiai és tüdőgondozói felügyelet alatt áll. 2 hónapja kezdődött, hogy a sűrű nyák keletkezése, ami folyamatosan köhögésre ingerel. Csináltak...
        jo napot kivanok 35 eves ferfi vagyok es mostanaban elofordul hogy levego vetel kozben ugy erzem hogy nem eleg a levego amit belelegzem vagy sipolo hang jon ki a torkomon mint az aszmasoknal.ezek nem allando jelleguek hanem egy par napig tart aztan elmulik...
        Tisztelt doktornő/doktor úr!! Körülbelül egy éve kezdődött a problémám. Sokszor nehezen kapok levegőt, a bal oldalon fáj a hátam. Voltam Csákváron a tüdőgondozóban, ott azt mondták, hogy asztmás vagyok. Szedtem,fújtam a gyógyszereket,de...
        Tisztelt doktornő! A következő problémával fordulok önhöz. Októberben köhögéssel, lázzal és nehézkes kégzéssel fordultam orvoshoz aki megállapította, hogy akut légúti fertőzésem van és bizton állította hogy nem tüdőgyulladás,...