• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

        Tudjon meg többet: sarcoidosis
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr 1 hete voltam tüdőszűrésen és ma kaptam levélben egy idézést a tüdőgondozóba. A papiron a SEF. KIEM. szerepel. Mit jelent ez? Komoly bajt? Köszönettel Enikő
        Tisztelt Doktor UrNő. 27 eves no vagyok , 2 hete fulladasos panaszokkal fordultam haziorvosomhoz onnan pedig a tudogondozoba. Mellkasrontgent illetve fujasos tesztet vegeztek. Elobbi eredmenyem kituno volt,tiszta a tudom,utobbi mar nem,rosszat fujtam. Igy...
        Tisztelt Doktornő! 3 hónapja hagytam abba a dohányzást, egyik napról a másikra, szerencsére már nem is hiányzik. Előtte közel 13 évig dohányoztam, napi 12-15 szálat átlagban. (34 éves, vékony nő vagyok.) Mivel pár hónapja belégzési...
        Tisztelt Doktornö! 24 evvel ezelött Magyarorszagon ketszer egymas utan rövid idön belül spontan Pneumothoraxom volt,ezert megmütöttek.Azota tünetmentes vagyok.A mütet utani javaslatokat betartom(nem megyek szaunaba,nem utazom repülövel,es nem...
        Tisztelt Doktornő! Ez év márciusában és májusában is volt egy hiperventillációs rosszullétem, amely miatt mentőt hívtam magamhoz, de mindkét esetben normális EKG-t állapítottak meg. Második esetben a traumatológiára is bevittek,...
        Tisztelt Doktornő! Ugyan a ct időpontja a férjemnek hamarosan itt lesz, de aggódunk. A tüdőszűrés eredménye rossz lett, majd elmentünk saját szakirányú orvoshoz és árvilágításon vett részt a mai napon és vérvételen,különösen...
        Kedves Doktornő! Édesanyámnak most 91 éves korában kiújult a 14 évesen szerzett jobb-oldali mellhártya-gyulladása, ami jobb oldali hónalj alatt 12 cm-rel fekvő mellhártya-részen egy 20 forintos méretű összenövést hagyott hátra. Tünetek:...
        Tisztelt Doktornő!Voltam tüdőszűrésen,a diagnózis:R91H0.A tüdő diagnosztikus képalkotó vizsgálatával talált kóros lelet.SEF kiemelt.Ez mit jelen?Nem kaptam felvilágosítást?Nagy baj vagy nem??
        Tisztelt Doktornő! Két oldali tüdőembóliám volt, melyet kórházban kezeltek vénás heparinnal. 1 hét után áttértek tablettás varfarinra, melyet a mai napig szedek. HAza érkezésem óta folyamatosan véreset köhögök. Kérdésem, hogy ez 2...