• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Boros Miklós
        Dr. Boros Miklós, általános- és mellkassebész
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

        Tudjon meg többet: sarcoidosis

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        20-25 évvel ezelőtt megismerkedtem a jóga légzőgyakorlatokkal,a relaxációs légzéssel Sikerélményeim voltak, el tudtam lazítani az egész testem,kellemes érzés volt az ellazulás a könnyű ,tiszta légzés.Pár éve akaratlanul is,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő, Azzal a panasszal fordulok önökhöz, hogy régebb óta már de most kezdet zavaróvá fordulni a dolog (sűrűsödni a tünet). Tehát napjában egyszer kétszer van hogy háromszor is, köhögnöm kell és ez szinte mindig valami...
        Elestem biciklivel, és megütöttem a mellkasomat. Ez tegnap történt. Fáj a tüdőm, és ha mélyen lélegzek az is. Nem szúró vagy égő, nem tudom leírni,csak köhögnöm kell tőle. Nem szeretnék még orvoshoz menni, de ha továbbra is így marad...
        Már két hete fáj a légcsövem es a tüdőm, ha mely levegőt veszek. Most fáj a bal oldalamon a bordám es a hátam, de csak az egyik oldalon. Nem tudom, hogy megfáztam, es valami vírusos fertőzés-e ez, vagy micsoda, de aggódom. A nyelés is kicsit...
        Tisztelt Doktor úr/Nő Azzal kérdéssel fordulok önhöz hogy nem rég volt vírusos torokgyulladásom, hőemelkedéssel ezt sikeresen átvészeltem de megmaradt száraz köhögés és van hogy nagyon rám jön ez inkább lefekvés előtt este illetve...
        Az én orvosom szerint egy szimpla nátha után amit én eddig száraz köhögésnek véltem, az valójában asztma. Felírta az inhalációs oldatot (Foster), a befújás után 3 órán keresztül köhögtem és öklendeztem, akkora torokirritációt...
        Ct vizsgalaton voltam, a leleten az volt, hogy a legnegyobb bulla 13-14 cm, korulotte 1-2cm. atmeroju bullak lathatok. Fellszivodhatnak valamikor, vagy majd leegmellet kapok? COPD-ben szenvedek,mar alig tudok mozogni mert elfogy a levego,
        Tisztelt Doktor úr/nő! A mai napon szúró érzést kezdtem el érezni a mellkasomban egészen pontosan szívtájékon a szúró érzés nem folyamatos általában fekvésre elmúlik de mozgás után újra előjön de akkor sem folyamatos hanem vagy...
        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Panaszaim több mint három hete kezdődtek: több napos köhögés, magas láz után a háziorvos antibiotikumot írt fel (Aktil Duo), és köptetőt is szedtem. Ezután igaz, már csak hőemelkedésem volt, viszont a sűrű...
        Tisztel Doktor Úr/Doktor Nő! Évi tüdőszűrésen vettem részt, melyről visszahívást kaptam, így mikor visszamentem nagy röntgent készítettek és vért vettek. A diagnózisomban azt írták: a jobb csúcsban a borda vetületében kisujjbegynyi...
        Jó napot Kívánok! Segítséget szeretnék kérni mert nem tudom mi lehet ez. Gyerekkoromba (16évesen) egyszer volt PTX-em. Utána késöbb rászoktam a dohányzásra és egyik nap nem tudtam cigit venni egész nap nem cigiztem...este viszont lezsibbadt a...
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 26. éves lány vagyok. Rendszeresen járok edzőterembe, és emellett pedig egy ideje elkezdtem 30-40 perceket is futni a szabadban. Sajnos azt vettem észre, hogy mindegyik futás után megbetegszem (hurutos köhögés, láz,...
        Tiszteletem Dr. Nő / Úr! Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy mi okozhatja az ingerköhögésemet? Júniusban voltam tüdőgondozóban röntgen és belégzés- kifújás valamint alkaron történő allergia teszten. Az összes eredményem...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Néhány éve száraz köhögésre panszkodom. A tünetek időszakosan jönnek elő, nagyjából szeptembertől márciusig intenzíven köhögök. Zárt térben erősen köhögök, szabad téren viszont kissé enyhül. Próbáltam...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Még ez év augusztus 25-én mentem orvoshoz 38 fokos lázzal és köhögéssel. Augmentint 500mg-ot szedtem, de se a lázam nem ment le se a köhögés nem csillapodott. Ezt követően 3 nap után visszamentem a háziorvoshoz,...
        Tisztelt Doktorno! Elnezest kerek az ekezet nelkuli irasert, de jelenleg kulfoldon tartozkodom. Panaszom julius elejen kezdodott. Rovid torokfajas utan elkeztem szarazon kohogni, es a mellkasom elkezdett fajni. Elol tompa, nyomo fajdalom. Masfel het mulva...
        Tisztelt Doktor úr/nő! 4 hete viszkető/kaparó/irritáló érzés van a légcsövemben. A hátam is fáj időnként, de a tüdőm is. Elmentem a házi orvoshoz, aki gyomorsavra gyanakodott, mondtam neki, hogy az már volt, mikor terhes voltam, és nem...
        Kedves Doktor úr! A lakóhelyem melletti településen dolgoztam 2 évig, amelytől 300 méterre helyezkedik el egy régi gyárépület, erősen szennyezve azbeszttel. Rengetegen megbetegedtek, és meg is haltak sajnos a veszélyes anyag miatt (főként...
        Tisztelt Dr Úr/Nő! Az a problémám hogy február óta köhögés kinoz amely mellé most már egy elég erős mellkasi fajdalom társul.Voltam tüdő gyógyasznal adott antibiutikumot volt mell 2 iranyu röntgen majd most nemregiben egy ct,ami persze a...
        Vizsg.ind.Dg.: C3490 Hörgő vagy tüdő rosszindulatú daganata, k.m.n. Vizsgált szerv: Minta típusa: Bronchus kefecitológia Klinikai diagnózisok: Obs. ad tu. lob. int. pulm. l.d. Klinikai adatok: Mellkas CT a jobb alsó lebenyben tumorgyanús...