• sarcoidosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám 67 éves. Makacs köhögés miatt ment orvoshoz.2011.aug. CT eredménye: a mediastinum területén több 10-20mm-es nyirokcsomó ábrázolódik, egyéb térfoglaló folyamat nem látszik. A jobb hilusban egy 28 egy 11 és egy 14 mm-es, több 10 mm-es egy 20m, egy 17mm-es és egy 9mm-es subcarcionalisan egy 30mm-es nyirokcsomó különíthető el. A hilusokban térfoglaló folyamat nem mutatható ki. A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét oldalon az alsó lebenyekben kisebb szövettömörülések figyelhetők meg, környezetükben keskenyebb vaskosabb megvastagodott pleurával kapcsolódnak, preularis folyadéggyülem nem látható. vélemény: pathológiás méretű nyirokcsomók a mediastinumban és a hilusokban, valamint subcarcionálisan. Fibrozis pulmonum. A tüdőgyógyász azt javasolta hogy várjunk. Időközben a tünetek jelentősen javultak. 2011.dec.15. újabb CT: A vena cava superior előtt egy 17mm-es, a trachea mellett több 10mm-es a vena cava superior és trachea között egy 22mm-es, az aortaív mellett egy 12 , egy 17 és egy 10mm-es, a bal hilusban 10-15mm-es , a jobb hilusaban egy 19mm-es nyirokcsomó látszik. A jobb hilushoz egy 30mm-es, a kontrasztanyagot kissé halmozó lágyrészképlet kapcsolódik.A tüdő parenchymában diffusan diszkréten reticularis jelleggel felszaporodott az intertitialis rajzolat. Tejüvegszerű homály nem mutatható ki. Mindkét tűdőcsúcsban keskeny kötegek kapcsolódnak a pleurához.Egyértelműen körülírt, gócos elváltozás, kóros kontrasztanyag halmozás nem mutatható ki.A felhasban , az aorta előtt, ill. a gyomor kisgörbülete mentén számos pathológiás méretű nyirokcsomó figyelhető meg. Kérdés: utal-e valami rosszindulatú elváltozásra?Mennyire súlyos a progressio?A sarcoidosis átterjedhet a hasi területekre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a sarcoidosis témában

        Tisztelt Kérdező! A sarcoidosis alapvetően jóindulatú betegség, de a tüdő állományát is elérheti és rontja a tüdő működését. Ezért fontos a gondozás és a stádiumtól függően a kezelés. A leírt esetben légzésfunkció, hörgőtükrözés és tüdőgyógyászati kivizsgálás indokolt. A szövettani diagnózisról nem ír a kérdésben, ez zárja ki a rosszindulatú eltérést.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2011. december 23., 14:07; Megválaszolva: 2011. december 24., 17:36

        Tudjon meg többet: sarcoidosis

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő! A következő problémával fordulok önhöz. Októberben köhögéssel, lázzal és nehézkes kégzéssel fordultam orvoshoz aki megállapította, hogy akut légúti fertőzésem van és bizton állította hogy nem tüdőgyulladás,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Olyan problémám lenne,hogy a menstruáció elötti 1 hét folyamán szédülési panaszaim vannak(fejfájás,kettős látás esetenként hányinger) és a menstruáció sem zökkenőmentes(havi 2x vérzés). Időnként mintha...
        Tisztelt Doktornő! Tegnap este (dec. 13-án) nagyon csúnyán félrenyeltem egy fél bonbont. Alig tudtam levegőt szívni ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjek köhögni, és ez talán kétszer fordult elő azalatt a fél perc alatt, hogy a köhögéshez...
        Édesapámat (74éves) állandó köhögés kínozza, éjjel-nappal, tétlenül és séta közben, télen-nyáron fullad, dombmenetben kifárad, levegőért kapkod. 2011-ben mellkasröntgen lelete: emphysemas tüdők, akut eltérés nem látható, pulmonális...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 3 héttel ezelőtt elkezdtem köhögni, még azon a napon este 39,5 fokos lázat mértem. Végtagfájdalmaim voltam és nagyon gyengének éreztem magam illetve folyamatos migrén gyötört. Elmentem a háziorvosomhoz, ő influenzát...
        Tisztelt Doktornő! Most ismét lenne egy kérdésem. Egyre kevesebbet tudok mozogni,igaz hogy nem is erőltetem.Inkább csak fekszem,nézem a tv-t,vagy ülök.Már fürdéshez is segítséget kérek,mert hiába van járó palackom,gyorsan...
        Tisztelt Doktornő! 1 hete diagnotizaltak nalam micoplazmat vérben. erre kaptam egy hetig antibiotikumot. Előtte is volt szaraz köhogesem amely lázzal párosult, arra is kaptam antibiotikumot amitől igazából "meggyógyultam", viszont a köhögés...
        Jó napot! 6 hónapja műtöttek jobb oldali totál ptx-el (VATS), ma voltam a 3-ik kontroll vizsgálaton a tüdőgondozóban, röntgen, volt, mellkas hallgatózás stb... Az orvos azt mondta hogy továbbra is vannak hólyagocskák a tüdőmön. Kicsit...
        Tisztelt Dr. hangonyi Csilla! Mátyás-Burány Orsolya vagyok. Jelen esetben nem magam, hanem nagyim panaszairól szeretnék tanácsot kapni. 67 éves nő, aki szűnni nem akaró köhögésben szenved. A köhögési rohamok kb. 6 évvel korábban...
        Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e, hogy a légzési nehézségeimet pszichés okok váltják ki. Tavaly ilyenkor voltam mellkasröntgenen, minden rendben volt a tüdőmmel, most itt a vizsgaidőszak, és újra nehezen kapok...
        Tisztelt doktor! István vagyok és szeretném a segítségét kérni! Szeretném a segítségét kérni! Körülbelül kettő hete elkezdett minden porcikám fájni és a lázam egyből meg sem állt 39.9ig. A lázam nagyon nehezen tudtuk lejjeb vinni és...
        Jó napot tisztelt doktornő! A panaszom 1 hónapos köhögés. Az adamcsutkam alatt ingerlő érzés miatt köhögök szárazan. volt pár nap lézas 39 fokos idoszakom is amire a háziorvosom antibiotikumot adott. jobban is lettem de a köhögés azota...
        Tisztelt doktornő! Szarkoidózisban szenvedő beteg részére ajánlott vagy ellenjavallt a sóterápia (sóbarlang, sószoba)? A betegség fázisa kettes (volt és mar múlófélben van). Prednisolone szedése negyedik hónapja tart és valószínűleg...
        Kedves Doktor úr/nő! Olyan kérdésem lenne, hogy ha a hátamon fekszem, nagyon nehezen megy a légzés, mintha valami elnyomná, viszont , ha az oldalamra fordulok akkor normális megint minden. Mitől lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!
        Kedves Doktornő! Három napja kezdődően hörgurutom van, mivel régen dohányoztam, és időnként mostanában is szoktam, a betegséget általában ősszel elkapom. Azonban két napja véreset köptem, ami azóta is előfordul időnként. A háziorvos...
        Tisztelt Dr. Árki Ildikó! Azzal kapcsolatban fordulok Önhöz, hogy nemtudom mitévő legyek minden évben jelentkező köhögéses betegségemmel. Október-november környékén mindig megfázok. A megfázás első 1.-2. napján elkezd fájni a torkom,...
        Üdvözlöm! Édesanyám hónapok óta köhög, ezért kerestük fel a tüdőgyógyászt, aki CT vizsgálatot kért. A CT vélemény :"fibrosis pulmonum, alveoralis érintettséggel.Korábbi gyulladások heges maradványai mindkét tüdőfélben. Cista renis...
        Már körülbelül egy hete köhögök de most már ha lefekszem furcsa kavaró érzést érzek a tüdő tájékán levegővételkor. Emiatt nem tudok aludni sem. Mióta a köhögés tart enni sem nagyon tudok mert felboríthatja a gyomrom. Nagyon mély...
        Tisztelt Doktornő! Munkámhoz szükséges tüdőszűrő vizsgálati eredmény, de én nem értek egyet azzal, hogy feleslegesen kitegyék a szervezetemet nagy sugár hatásának! Kérdésem, hogy kiváltható-e valamilyen módon a vizsgálat, és ha igen,...
        A páromnal szombaton sűrű köhögés jelentkezett,valamint éjszakai izzadás. Hétfőn elment orvoshoz,es egy röntgen vizsgálat alapján,tüdőgyulladást állapítottak meg. Legnagyobb felháborodására,legelőször egy olyan gyógyszert írt fel,ami...