• Radiológiai lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! Leírom a CT leletemet, kérem szépen olvassa el és legyen szíves elmondani róla a véleményét, minden rendben van-e, vagy van-e miért aggódnom? Lelet: A mellkas CT vizsgálata (natív plusz Iomeron), axiális síkú mérés történt, coronalis síkú rekonstrukció: Mindkét csúcs területén néhány köteg húzódik. A középső lebeny területén ventralisan subpleuralisan 5 mm átmérőjű lokális egyenetlenség látható, szabálytalan subpleuralis góc.A tüdőparenchymában egyéb kóros eltérés, beszűrődés, nodularis képlet, térfoglaló folyamat nem azonosítható. Tágabb hörgő nem azonosítható. A pajzsmirigy nem nagyobbodott meg. A jobb pajzsmirigy lebeny középső harmadában 3 mm átmérőjű ovoid hypodens, a bal lebeny alsó pólusában 3 mm átmérőjű kerek hypodens terület látszik. Az axillaris régiók szabadok. Paratrachealisan számos, nem kóros méretű nyirokcsomó látható, melyek 3-5 mm átmérővel rendelkeznek. A subcarinalis nyirokcsomó 6 mm átmérőjű, a normális kiterjedés felső határán van. A bal tüdő arteria 19 mm átmérőjű, a jobb 14 mm, az arteriák kontrasztanyag halmozása szabályos. A jobb hilus területén típusos helyen az érképletek oszlásánál 8mm-es ovoid lágyrészdenzitású képlet mutatható ki (lapos nyirokcsomó). A szív balra a normális kiterjedés felső határán van. Dorsalisan a pleuraűrben folyadékgyülem nem látható. A májnak a vizsgált síkokban ábrázolt részleteiben kóros eltérés nem látható. A lép hilusi átmérője 37mm, középső harmadában 6 mm-es ovoid hyperdens képlet látszik, meszes göb (meszes granuloma?). A felhas területén egyéb kóros nem mutatható ki. A háti csigolyatestek magassága megtartott, zárólemezek peremein apró osteophyták vannak. Vélemény: Egy-egy apró hypodens göb a pajzsmirigy lebenyekben. Egy-egy diszkrét köteg a csúcsok területén, melynek hátterében korábbi gyulladásos folyamat állhat. Szabálytalan alakú subpleuralis góc jobb oldalon ventralisan. Átmérő különbség a tüdő arteriák között, a bal tüdő arteria tágabb. Apró meszes képlet a lépben. Köszönöm

        Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

        Kedves Kérdező! A CT leletben súlyosnak látszó elváltozásokat nem olvasok. A tüdőcsúcsok területén igen gyakoriak a hasonló kötegek, melyek gyulladásos folyamatok maradványainak tarthatók. A középső lebenyben leírt 5 mm-es subpleuralis (= mellhártya közeli) gócról valószínűleg nem lehetett pontos véleményt adni, ilyenkor a továbbiakban néhány hónap múlva kontrollvizsgálatot szoktak végezni, hogy változik-e. Gyakran ezek is gyulladásos maradványok, de amíg biztonsággal nem derül ki, hogy változatlanok maradnak, követésük javasolható CT vizsgálattal. Ami a pajzsmirigyet illeti, a benne lévő körülírt eltérésekről CT-vel nemigen lehet megmondani, hogy tulajdonképpen milyen jellegűek. Erre az ultrahangvizsgálat sokkal érzékenyebb és alkalmasabb, a göböket ultrahang alapján lehet csak megítélni. Nem kóros nyirokcsomók szinte mindenkinél ábrázolódnak, ahogy az Ön esetében is, itt csak az érdemel említést hogy "számos" nyirokcsomó volt látható, ami esetleg valamilyen kóros folyamatra (például gyulladásra) utalhat, de nem feltétlenül van jelentősége. A tüdőartériák aszimmetriája egy határig normális jelenség, általában a bal oldali néhány milliméterrel tágabb a jobbhoz képest; ez a különbség itt kissé nagyobb, de szakirodalmi adatok szerint mindkét oldali érték a normál határokon belül van. Számít még az is, hogy pontosan hol és hogyan mérik az átmérőket. A lépben leírt granuloma egy régen lezajlott gyulladásos folyamat elmeszesedett maradványa lehet. Összefoglalva, ami ebből a leletből az Ön számára fontos lehet, a kis tüdőgóc követése, azaz kb. három hónap múlva egy kontroll tüdő CT készítése valamint a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata javasolható.


        Kérdés: 2011. november 29., 13:34; Megválaszolva: 2011. december 02., 18:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: