• Gastrografin oldat okozhatja-e a légmell kialakulását

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Férjem Heine – Medin kóros, súlyos COPD-s, otthonában oxigénterápiát kap, inzulinos cukros, kemoterápián átesett, rosszindulatú heredaganatos, de jelenleg tünetmentes, idén bal láb térd alatt amputált, 54 éves férfi. Daganatos betegsége miatt évente mellkas, has és kismedence CT vizsgálatra kell mennie. Mivel jód érzékeny, ezért Natív CT csinálnak nála. Tegnap 1 liter hígított Gastrografin oldatott kellett meginnia 1 óra alatt. Fél liter megívása után, ami kb. 20 perc volt, súlyos légzési nehézségei lettek. Összeesett, lila lett a keze, szája, intubálni kellett. Intenzív osztályra került, ahol légmell kialakulását állapították meg. Szeretném megkérdezni, hogy a légmell kialakulását mi okozhatta? Esetleg okozhatta-e a Gastrografin oldat, vagy csak véletlen egybeesés és a COPD-nek köszönhető? Van-e másmilyen kontrasztanyag a CT vizsgálat előtt, vagy mindenki ezt kapja? Milyen esélye van a teljes gyógyulásra? Milyen következményei, szövődményi lehetnek? Van-e esély újabb légmell kialakulására? Mire kell ezután jobban vigyázni, ha kiengedik a kórházból, hogy ne alakulhasson ki többet ilyen állapot? 25 éve élünk együtt és nagyon aggódom a férjem állapota miatt. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Boros Miklós válasza a légmell témában

        Tisztelt Kérdező! A COPD jól ismert és nem ritka szövődménye a légmell. A kontrasztanyag semmilyen módon nem tud légmellet okozni. Az alapbetegség miatt a légmellre a későbbiekben is emelkedett a veszély. Kerülni kell a szennyezett levegőjű helyeket. A gyógyulási esélyekről nyilatkozni csak sokkal több információ birtokában lehetne. A leggyakoribb szövődménye, hogy a tüdőn lévő magától megrepedt terület nem gyógyul be és ezért operálni kell. A kontrasztanyagot a szükséges CT-hez a későbbiekben is lehet alkalmazni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. november 17., 22:11; Megválaszolva: 2011. november 21., 16:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: