• Mr lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tiszlelt Dr úr/Dr Nő! Segítséget szeretnék kérni az Mr lelet értelmezéséhez,mivel majd egy hónap mire visszajutok az orvoshoz a kiértékelésre.Szeretném több szakember véleményét is megtudni az állapotomról. Előre is köszönöm válaszukat

        Dr. Laki András válasza a MR lelet témában

        Tisztelt Kérdező! A nyaki és ágyéki gerincszakaszról készült MR leletben mérsékelt fokú degeneratív (terheléstől eredő) elváltozásokat írnak le a gerinc vizsgált szakaszain. Ezen belül is a IV és VII nyaki csigolya közötti porckorongok enyhe előboltosulásait említik. Az ágyéki szakaszon a porckorong eltérések közül a legnagyobbnak a III-IV. csigolya közötti elődomborodás olvasható mely a jobb oldalon eléri a kilépő ideggyököt (ami panaszokat okozhat). A durazsákot (a gerinc kemény burkát) elérő, vagy akár kissé benyomó porckorongok jelentősége kisebb, ha a gerinccsatorna tágassága egyébként normális. A leletben nem írnak le szűkületet. A Th I (első háti csigolya) minimális megkeskenyedése talán serdülőkori gerincbetegség, esetleg régebbi trauma nyoma lehet. Néhány egyéb eltérést is említenek, melyek a gerincen kívül a képeken még látótérbe kerültek, így az arcüregekben enyhe gyulladásos jeleket, a csípőízületekben kevés folyadékot. A petefészek cysta jelentősége a mérettől függ. Egy kicsi cysta lehet normális, érésben lévő tüsző is. A májban észlelt kis képlet miatt tettek javaslatot hasi ultrahangvizsgálatra , mivel a gerinc MR vizsgálattal nem lehet pontos véleményt adni a májban véletlenül megfigyelt eltérésekre, ráadásul ez csak a szeletek tervezésére szolgáló előzetes mérés volt. Egy hasi ulrahangvizsgálatot mindenesetre érdemes végezni. A koponyában még észlelt eltérésekkel kapcsolatban is érdemes figyelembe venni, hogy a nyaki gerinc MR vizsgálat a koponyára nézve sem célzott, így megfigyeltek bizonyos jeleket, de ezek nem feltétlenül kórosak. Ha a tünetek, panaszok, egyéb vizsgálati eredmények alapján felmerül valami eltérés az agyalapi miriggyel kapcsolatban, akkor ennek célzott MR vizsgálatát javasolt elvégezni. Az occipitalisan (tarkótájon) látott liquordensitású (agyvízzel megegyező), a csontot benyomó képlet, amennyire ezt látatlanban véleményezni lehet, egy normális, az agyvíz felszívódására szolgáló képlettel függhet össze, és így valószínűleg nem kóros; ezt a képek alapján jobban meg lehet ítélni.


        Kérdés: 2011. szeptember 07., 11:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: