• Értékelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr már 1 éve fáj a bal ágyékom főleg terheléskor és éjszaka is nagyon fáj. ágyéktol kőzel a térdemig egy éve egyfolytába zsibad és érzéktelen az mr enezek az eredmények.a porckorongok viztartalma csökent.az l-s rés beszükült.az l.2-3.közöttkörkörös abal forment szükiti protrusio. de a kilépő gyököt nem éri el. az l 3 -4. között is körkörös protrusio. az l. 4-5.között a hátradomborodás mk.foramenre ráterjed.az l,-s.átmenetben aprotrusio jobb oldaloneléri a kilépö gyököt a foramen szintjében, Erre szeretnék érthetö választ köszönettel,

        Dr. Laki András válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező, Az MR leletben az ágyéki csigolyák közötti porckorongok különböző mértékű degeneratív, a terheléstől eredő elváltozásait, lelapultságát és elődomborodásait írják le. A legkifejezettebb eltérés ezek közül az V. ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti porckorong elődomborodása, mely jobb oldalon már láthatóan nyomja az ideggyököt ott, ahol a gerinccsatornából lép ki. Kérdéses azonban, hogy ennek van-e most jelentősége, mivel Ön leírja hogy a másik, bal oldalon vannak a panaszai. A többi magasságban a porckorongok elődomborodása mérsékeltebb, körkörös, a bal oldali ideggyökök kilépési helyeit is szűkíti, de a látottak szerint nem érik el, nem nyomják az idegeket. Meglehet azonban, hogy a panaszok oka az, hogy a kiszélesedett, előboltosuló porckorongok már a gerinccsatornán belül okoznak nyomást, vagy terheléskor érintettek jobban az idegek. Lehetséges, hogy mészfelrakódások is vannak a csigolyákon amik hozzájárulnak a tünetekhez, de erről a képeket nem látva nem lehet biztosat mondani. Ideggyógyásszal beszélje meg a leletet, felvételeket.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. szeptember 05., 13:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 21:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó