• MR lelet értékelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Laki András! Szeretném megkérni az MR leletem értelmezésére. Azért mentem el Mr vizsgálatra,mert nagyon fáj a bal lábam már 3éve és sajnos még nem sikerült rájönni a fájdalmam okára.A térd hajlatban érzem a fájdalmat,ami kisugárzik a vádlimra a bokámra és a sarok részre majd a combomon fölfelé.A nagy lábújjam zsibbad.A fájdalom leginkább akkor kezdődik mikor elkezdek intenzívebben gyalogolni és utána a fájdalom miatt nem is tudom behajlítani a lábam.Az Mr leletem: Lumbalis gerinc MR vizsgálat: T1,T2 súlyozott és STIR sagittalis síkú,T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th.IX-től a sacrumig.A T2 súlyozott axialis felvételeket az L.I.II-III,L.III-IV.,L.IV-V. és az L.V-S.I.intervertebralis résekről.A sacroiliacalis résről paracoronalis STIR felvételek készültek. A gerinc íve diszharmónikus.A csigolyatestek magassága megtartott,a peremszélek megnyúltak.A Th.XI-XII.-ben,valamint az L.I-II.-ben körkörös discus protrusio látható.Az L.IV-V.-ben körkörös discus protrusio figyelhető meg,amely mindkét oldali forament szűkíti.A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.A conus medullaris az L.I. csigolya magasságában végződik,jelszerkezete szabályos.Az SI rés norm.tágasságú,az ízületi rés mellett kóros jelszerkezeti eltérés nem azonosítható.Vélemény:Polydiscopathia.Protrusio disci Th.XI-XII..L.I-II.et L.IV-V Mi a véleménye a leletről,okozhat lábfájdalmat vagy további kivizsgálást javasol?Tanácstalan vagyok nem tudom hogy hova tudnék menni,hogy végre megszünjön a fájdalmam.Voltam már Reumatológián,Fizikóterápián,gyógytornán.A térdemmel nincs probléma,hogy onnan sugározna ki a fájdalom.Ön szerint érdemes lenne a nyaki és a háti szakaszról is Mr vizsgálatot csináltatni?Válaszát előre is köszönöm! Erika

        Dr. Laki András válasza a Gerinc MRI témában

        Tisztelt Kérdező! Technikai okok miatt csak most értesültem a kérdéséről. Az MR leletben több porckorongon is írtak károsodásról, előboltosulásról (protrusio), de egyértelmű porckorong sérvet, vagy a gyökökön nyomásos jeleket nem említettek, ezért én nem tudom egyértelműen összefüggésbe hozni a panaszaival. A discusok (porckorongok) csökkent jelintenzitása általános degenerációs tünet, a víztartalom csökkenését jelzi. Ideggyógyászati (neurológiai) vizsgálatról nem írt, így amennyiben még nem volt ilyen szakvizsgálaton, javaslom ezt. Ideggyógyász mondhatja meg leginkább azt is hogy milyen további régiók vizsgálata javasolt, a leírt tüneteiből ez szerintem nem következik. Még felmerülhet esetleg ortopédiai eredetű probléma, ortopéd szakorvos is vizsgálja meg.


        Kérdés: 2017. szeptember 04., 20:34; Megválaszolva: 2017. szeptember 11., 20:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: