• MR lelet értelmezése( Infarctus lacunaris)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Időnként előforduló szédülés, bizonytalanság érzése miatt 1,5 éve kontrasztanyagos CT vizsgálatot végeztek nálam. Diagnózis: athrophia cerebri et cerebelli. min. grad. Mivel panaszaim időnként most is előfordulnak a neurológus MR vizsgálatot javasolt, melyet elvégeztettem. A leletemen a következő eltéréseket találták:"A frontális kamraszarvak körül minimális leucoaraiosis. Jobb oldalon parietalisan, a fossa Sylvii fölött 5 mm-es lacunaris infarctus látható. Vélemény: Infarctus lacunaris". Néhány hétig nincs lehetőségem a neurológusommal konzultálni, ezért kérem szépen Doktor uRAT, hogy segítsen, mivel nagyon megijedtem a vélemény elolvasását követően. Nincs, magasvérnyomásom, sem cukorbetegségem. 4 hónapja elvégeztettem a thrombosis hajlam kiszűrésűre alkalmas minden vérvizsgálatot, minden negatív. Nagyon félek, hogy e területet érintő kisérbetegségnek milyen a prognózisa, fog-e romlani? Utalhat-e komoly betegségre, pl. dementia, SM, Parkinson-kór, Alheizmer-kór. Tisztelettel: Anikó

        Dr. Laki András válasza a Agyi MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az infarctus lacunaris korábbi vérellátási zavar miatt károsodott, elhalt kis agyi területet jelent. Ez az Ön esetében egy 5 mm-es területet jelent. A leletben az agykamra szarvai körüli írnak le a kis erek betegsége miatti krónikus vérellátási zavarral összefüggésbe hozható eltéréseket, de csak minimális kiterjedésben. Összességében enyhe fokú keringési zavarok fennállhatnak, de súlyos elváltozás a leletből nem olvasható ki. Prognózist mondani egyetlen ilyen vizsgálati eredményből nem lehet, ez egy aktuális állapotot mutat amit a klinikummal együtt kell értékelni. A lelete nem utal a felsorolt súlyos idegrendszeri kórképek egyikére sem. Amiket említ, azok részben célzott MR vizsgálatokkal vizsgálhatók, erre szükség esetén a neurológus tehet javaslatot.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. augusztus 09., 10:49; Megválaszolva: 2017. augusztus 10., 22:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        MRI eredmény magyarázata