• MR lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Laki András! Szeretném megkérni,hogy értelmezze az Mr leletemet.Szükségesnek találja a további kivizsgálás okát és ha igen mi okból kifolyólag? Lelet:Teljes test Mr vizsgálat,coronalis T1,STIR,axiális 3D DWIBB,rekonstrukciós képek készültek.A vizsgálat a páciens saját kérésére történik. Panaszok:Fejfájás,derék és hát fájdalom,térd fájdalmak,lábujj zsibbadás. A külső és belső liquorterek átlagos tágasságúak.Az agyállomány területén egyértelmű körülírt kóros eltérés nem látható.A myelon területén egyértelmű körülírt kóros eltérés nem látható.A paranasalis sinusok területén számottevő nyálkahártya eltérés nem látható.Az ornyálkahártya jobb oldalon duzzadtak.A nyaki régióban egyértelmű pathológiás lágyrész,eltérés kórjelző méretű nyirokcsomó nem igazolható.Az axillák területén a mediastinum,hilusok területén kórjelző méretű nyirokcsomó nem látható.A tüdőparenchyma területén egyértelmű körülírt gócos eltérés nem igazolható.A szív nem nagyobb.Pleuralis,pericardialis folydékgyülem nem látható.A bal emlő területén egy 13mm kiterjedésű cystosus eltérés látható.A máj területén egyértelmű gócos eltérés nem látható.Az epeutak nem tágabbak.Az epehólyagban egyértelmű kő nem igazolható.A lép nem nagyobb,területén egyértelmű gócos eltérés nem látható.A mellékvesék lokaizációjában körülírt kóros lágyrész eltérés nem látható.A vesék helyzete,kiterjedése szabályos.A vese üregrendszerek nem tágabbak.A veseparenchyma területén egyértelmű körülírt kóros eltérés nem látható.A pancreas lokalizációjában körülírt kóros lágyrész eltérés nem látható.Paraaorticusan kórjelző méretű nyirokcsomó nem látható.A húgyhólyag részlegesen telt,egyértelmű körülírt kóros fali eltérés nem igazolható.Az uterus kiterjedése átlagos,területén egyértelmű körülírt kóros eltérés nem látható.A bal ovarium területén kettő darab 15mm körüli vs. follicularis cysta látható.A kismedence területén,inguinalisan kórjelző méretű nyirokcsomó nem látható.Szabadhasi folyadék nem látható.A gerincen érdemi scoliosis,spondylosis nem látható.A suprapatelláris recessusban felszaporodott folyadék látható.Bal oldalon a tibia priximalis harmadában a középvonalban egy 20mm legnagyobb kirejedésű alacsony natív T1,magas STIR jeladású terület látható.Egyebekben a vizsgálat során ábrázolódó csontok területén egyértelmű körülírt kóros eltérés nem igazolható. Vélemény: Rhinitis I.d.. Cysta mammae I.s.. Cysta ovarii I.s... Mindkét oldalon a suprapatellaris recussban felszaporodott folydék látható.A tibia területén bal oldalon oedemárajellemző eltérés látható. Válaszát előre is köszönöm! L.Erika

        Dr. Laki András válasza a Teljes test MR témában

        Tisztelt Kérdező! Az orrnyálkahártya fél oldali duzzanata a tünetek függvényében vizsgálandó tovább, elsősorban egy szokványos megfázás, nátha, vagy allergiás orrnyálkahártya duzzanat lehet az oka. A bal emlőben talált cystosus képlet (ciszta) ultrahangos vizsgálata javasolt, de mérlegelendő mammográfia is. A petefészekben talált kis ciszták érő tüszőknek felelhetnek meg, nincs velük teendő. A térd körüli eltérések ( a térdkalács feletti térben folyadék, és a bal sípcsont ödémás eltérése) korábbi trauma esetleg gyulladásos folyamat jeleinek felelhetnek meg. Mivel nem írta, hogy volt- e sérülése és ha igen, ennek milyen kivizsgálása történt, ezért, ha még nem történt, baleseti sebészeti vizsgálatát javasolom. A traumatológus valószínűleg először röntgenfelvételt kér, de az előzmények, panaszok függvényében szükség lehet a térd részletes MR vizsgálatára is. Úgy értékelem, hogy a fejfájás, derék- és hátfájdalmak, lábujjzsibbadás okát a vizsgálat nem tisztázta, de ez a vizsgálati típus például porckorong elváltozások tisztázására nem is alkalmas. Reumatológiai vagy ideggyógyászati vizsgálata javasolható, és ezek alapján célzott gerinc röntgen és MR jön szóba. Mindezekből is látszik, hogy a teljes test MR vizsgálat inkább áttekintő, szűrő jellegű, és nem azonos értékű az egyes régiók részletes, több síkban és többféle méréssel végzett teljes vizsgálatával. Valószínűleg a vizsgálat ilyen korlátaira utalnak a leletben több helyen is leírt „egyértelmű eltérés nem látható” kifejezésekkel is, így a talált eltérések további kivizsgálása javasolható a fentiek szerint.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. június 30., 19:21; Megválaszolva: 2017. június 30., 21:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó estét kívánok! Avval fordulok önhöz doktor úr hogy én 2017.03.09 én voltam hasi CT-n és ezt írták le Teljes has vizsga. 5mm-es szeletekben nativan +cor sag MPR rekonstrukció A tüdőbázison korós nem különül el. A vesék helyzete és...