• Idegentestek kimutatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kb. 3 hete elestem az úttesten, és lett egy kis seb a tenyeremen, ahol ráestem. Kitisztítottam a sebet, de másnap észrevettem, hogy egy kis fekete pontszerű valami van beleragadva, és egy nagyon vékony szál is a sebbe volt ragadva, mintha valami fekete ruhaanyagról való lett volna. Nem sikerült kivenni őket, de gondoltam, hogy majd a varral együtt leesnek. De később inkább sajnos beljebb kerültek a bőrbe. Akkor még kevésbé tudtam őket kiszedni. Azóta voltam egy bőrgyógyásznál, aki dermatoszkóppal nem látta a két idegentestet. Ultrahang-vizsgálatom is voltam, nem látták ott sem, de azt mondták, hogy ha nincs begyulladva, akkor lehet, hogy nem látszik ultrahanggal. De a kezem sokszor megfájdul ott, néha a környékére is kisugárzik, ezért szeretném ezeket valahogy kivetetni onnan. A kérdésem igazából az lenne, hogy milyen más képalkotó módszerrel lehetne megtalálni őket? MRI-vel, röntgennel vagy CT-vel? Mi mutatja ki a legjobban az ilyen fajta idegentestet? Köszönöm a válaszát.

        Dr. Laki András válasza a idegentest témában

        Tisztelt Kérdező! Egy bőr alatti idegentest attól függően mutatható ki, hogy mi az anyaga. Ebben az esetben ezt nem tudhatjuk biztosan. Ha ultrahanggal nem látták, érdemes volna egy röntgenfelvételt készíteni, de az inkább csak a fémtartalmú képleteket mutatja ki, ebben az esetben ez kérdéses. Mindenesetre, ki lehet zárni vele hogy fémtartalmú az idegentest. MR-nek nincs értelme, sőt, ha nem tudjuk miből van a dolog, és mégis fémtartalmú, még árthat is. Kéz CT-t ilyen esetben nem vagy igen ritkán szoktak készíteni, lehet hogy a képlet túl kicsi a CT felbontásához, de végülis nem zárható ki, hogy mégis látni vele valamit. Szerintem sebészeten jelentkezzen, hogy szükségesnek látnak-e további vizsgálatot, vagy esetleg anélkül is feltárnák, kitiszítanák a sebet.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. április 03., 14:05; Megválaszolva: 2017. április 11., 22:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: