• MRI lelet, vizsgálati eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Volt kettő MRI vizsgálatom négy év különbségel, a lelet értelmezésében kérném a segítségét. 2013 lelet:Enyhe balra convex scoliosis. Csökkent ágyéki lordosis.Az L.IV./V. résnek megfelelően a porckorong jelentősen lelapult.Az L.V. csigolyában felül jobb oldalon 10mm-es haemangioma. A myelon az L.I. csigolyáig, ér, kóros jelmenetet nem mutat.A csigolyatestek a már említett haemangioman kívül egyéb jelmeneti eltérést nem mutatnak. Az L.IV./V. résnek megfelelően centrális széles alapú, kissé bal oldali túlsúlyt mutató discus protrusio látható, mely mindkét induló főleg a bal oldali gyököt éri. A nevezett rés kisízületében arthrosis és ugyancsak itt a canalis kissé szűkebb részben az arthrosis, részben ligamentum flavum vastagabb volta miatt. Bal oldalon az arthrosis mérs. kifejezettebb. 2017 lelet: Összehasonlítva a 2013. vizsgálatával: progressio látható. Az L.IV. discuson jobb oldali lateralis 9 mm-es hernia jelent meg, mely a durazsákot és az eredő jobb gyököt comprimalja. E magasságban a ligamentum flavumok megvastagodtak, gerinccsatorna szűkület is megfigyelhető,a sagittalis átmérő: 5 mm. Egyebekben érdemi változás nincs. Egyéb localisatioban kóros porckorong előboltosulás nem jelent meg. A conus L.I. magasságáig ér, normális jeladású.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a gerinc MRI témában

        Kedves Kérdező! Az MRI lelet alapján rosszabbodás lépett fel. Az első leleten még csak elérte a kilépő idegeket, a mostani eredményen már nyomja is. ha panaszai fokozódtak ennek köszönhető. A kopásos jelek is fokozódtak. Mindenképpen javasolt idegsebészeti szakvizsgálat a műtét szükségességének megítélése céljából! Addig is izomlazító, és nem szteroid gyulladáscsökkentő szedése indokolt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. március 24., 07:37; Megválaszolva: 2017. március 28., 16:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: