• ct vizsgálat kockázatai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr, Az elmúlt időszakban több röntgen felvétel is keszült, összesen hét alkalommal nem számolva a korabbi tudoszűreseket ill fogaszati röntgent. Pontosabban: 2017 januar vese és has 2016 december nyaki gerinc 2 ir 2016 augusztus fogaszati 2016 január csukló 2015 oktober mellkas Diagnosztikai celból hasi panaszok miatt kontrasztos has és medence CT-t javasoltak. A kérdésem az volna, hogy Ön szerint tekinntettel a sok közelmulti Röntgenre kockázatos lehet e a vizsgalat sugarzast tekintve. Vagy tekintettel arra, hogy a panaszok, hasfájás ill időnkénti kevés/ minimalis hasűri folyadek hattereben alló problema diagnosztizálasa érdekében a radiologiai vizsgálattal járó esetleges kockázat elenyésző. Válaszát előre is hálásan köszönöm

        Dr. Laki András válasza a röntgen sugár terhelés témában

        Tisztelt Kérdező! A röntgenfelvételek sugárterhelése alacsony. Az említett vizsgálatok egy része egyébként is kisebb dózisú mellkas, fogászati, nyaki és végtag felvétel volt, ezért a néhány felvétel esetén káros hatásokkal nem kell számolnia. Egy hasi–kismedencei CT vizsgálat sugárdózisa ezeknél magasabb, de még mindig nem tekinthető veszélyesnek, igen alacsony a statisztikai alapú kockázata. Az esetek túlnyomó többségében, megalapozott javaslat esetén, a várható előnyök sokkal nagyobbak, mint a kockázatok. A kevés hasűri folyadékot valószínűleg ultrahangvizsgálat során találták, itt nem derült ki, hogy hüvelyi ultrahang vizsgálat is készült-e. A CT helyett alternatív lehetőség a hasról és/vagy kismedencéről egy, sugárterhelés nélküli MR vizsgálat elvégzése. A kezelőorvosával megbeszélheti, hogy az adott probléma természetétől, a megelőző vizsgálatok eredményétől illetve elérhetőségtől függően szóba jön-e.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. március 14., 18:54; Megválaszolva: 2017. március 19., 18:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: