• Bal bordaív alatt mi fájhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Bal bordaívem alatt gyakran fájdalmat érzek mely kisugárzik a szív fele is. Gyakran vannak hasi fájdalmaim és székelési gondjaim. Egyszer székeléskori erőlködéskor szakadásérzés is volt, de utánna nem volt tünet. A bal bordaív alatt nincs "pukli" de viszont ha nyomkodom akkor benyomva érződik egy fájdalmas pont, amit ha megnyomok akkor "mozdul is" mint egy nyomógomb, bepattan majd vissza fura érzés mellett. Nyomásra érzékeny, fájdalmas de nem mindig. Nevetés szintén fura érzéssel jár. Gyomortükrözés, colonoszkópia, ultrahang nem mutatott ki semmit. Sebész komolyan sem vett, ha nincs pukli nincs gond. A tippem nekem: hasüregi sérv, vagy rekeszsérv. A kérdésem az hogy röntgenre ( amit megtudok fizetni) megéri-e elmenni, az kimutatja-e a hasüregi sérvet? Valami képalkotó eljárásra szeretnék elmenni ami kimutatja a dolgot... Ui: ha magánrendelésre megyek és ott felfedezik a sérvet akkor csak fizetősen tudnak műteni vagy betudnak utalni TB-sre is ? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a hasi képalkotó diagnosztika témában

        Tisztelt Kérdező! A kérdése összetett. Nem valószínű, hogy a panaszai mind egyazon okra vezethetők vissza. Az erőltetés utáni szakadás és benyomódás valamint pattanás érzését lehet, hogy az alsó bordák ritka rendellenessége (elcsúszó borda tünetegyüttes) okozhatja . Röntgenfelvételek elkészítése javasolható a bal oldali alsó bordákról , bár a kérdéses borda aktuális helyzetétől függően nem feltételenül mutatja ki a rendellenességet. Speciális fizikális vizsgálatok is segíthetnek ennek eldöntésében (traumatológus, mellkas sebész vagy reumatológus szakorvos) és a diagnózis felállítása esetén annak megfelelő kezelést lehet elkezdeni. Hasfali sérv is felmerülhet,bár kevésbé valószínű hogy ilyen pattanásos érzést okozna. A hasfali sérvet célzott ultrahanggal lehet kimutatni, kérdés, hogy az akkori ultrahang erre kiterjedt-e vagy csak belső szerveit nézték. A rekeszsérv nem jár ilyen helyi nyomásérzékenységgel , és nem valószínű hogy rekeszsérve lenne (ami a gyomor egy részének a rekesz fölé helyeződésével jár, ezt viszont a gyomortükrözéssel látták volna). A szív felé sugárzó fájdalom hátterében felmerülhet még reflux is, de ennek is lehettek volna jelei a tükrözésnél. Röntgenvizsgálatoknak a hasfali sérv kimutatásában nincs szerepe. A radiológus, ultrahangos szakember maga, akár magánorvos, akár nem, bármit is talál, nem fogja műtétre beutalni. Ha műtéttel kezelhető állapotot találnak, és azt TB alapon kívánja megműttetni akkor a TB-s sebészeti szakrendelésre kell elmennie amihez nem kell beutaló. Az általános és baleseti sebészetek nem beutaló kötelesek, a reumatológiára általában a mellkas sebészetre is kell beutaló. A székrekedési gondokat ettől független tényezők okozzák, ha az egyszerű módok (bőséges folyadékbevitel, rostdús táplálkozás, testmozgás) nem vezetnek javuláshoz, kivizsgálás javasolt. A fentebb szóba jövő reflux megerősítése vagy kizárása és a székrekedés kivizsgálása gasztroenterológiai szakrendelésre tartozik.


        Kérdés: 2017. március 09., 18:27; Megválaszolva: 2017. március 16., 08:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: