• röntgen

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorúr! Kisfiam 2 éves. Az elmúlt egy évben sajnálatos módon különböző okokból háromszor is végeztek nála kétoldaloli koponya röntgen feltételt. Olvasva a kockázati tényezőkről, a véleményére lennék kiváncsi, hogy ez mennyire okozhat egészségügyi kockázatot, ill. maradandó károsodást? Igaz, hogy ezek a káros sugárzási tényezők a szervezetben elraktározódnak? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a röntgen sugár terhelés témában

        Tisztelt Kérdező! A koponyafelvételek a röntgenvizsgálatok között az alacsonyabb sugárdózissal járó vizsgálati típusok közé tartoznak. Néhány röntgenvizsgálat esetén egészségügyi kockázatra, károsodásra nem kell számítani. Az igaz, hogy a szervezet a kapott röntgensugárzást "nem felejti el", és a kapott sugárzások többnyire összeadódnak az élet során, de egy-egy vizsgálat kockázata mindig csak nagy számú betegre nézve becsülhető és az egyes emberre nézve csak egy statisztikai kockázati arányszámban fejezhető ki, ami ezeknél a vizsgálatoknál igen alacsony szám. Mindezek alapján nincs oka aggodalomra.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. március 01., 17:23; Megválaszolva: 2017. március 03., 17:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: