• Kismedence MR vizsgálata

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Segítséget szeretnék kérni az alábbi MR vizsgálat kiértékelésében, értelmezésében. Előzmények: 73 éves édesanyám rendszeresen évente részt vesz rákszűrésen. 50 éves korában mióma miatt eltávolították a méhét. Két évvel ezelőtt az ultrahangos vizsgálat alkalmával a jobb oldali petefészkében egy 7x10 mm-es echo szegény képletet találtak. Fél év múlva a kontrol vizsgálat alkalmával két novum cystous jelent meg. Ez után a nőgyógyász elküldte édesanyámat kismedencei MR vizsgálatra. Az MR vizsgálatról készült lelet a következő: (A vesék alsó pólusától a symphisisig coronális síkú FIESTA, axiális síkú TI, STIR, DWI, mindhárom síkban nagyfelbontású T2, majd 7,5 ml gadolínium-tartalmú kontrasztanyag (Gadovist) intravénás adását követően coronális és sagittális síkú FIESTA, valamint axiális síkú dinamikus LAVA méréseket készítettünk.) Az uterus eltávolítva, a csonk és környezete eltérést nem mutat. A jobb ovárium az ellenoldalihoz képest tömegesebb, a parenchyma felső harmadától az alsó pólusáig legnagyobb axiális átmérőjében egy 10 mm-es ezzel összefüggésben egy 5,5 mm-es, lejjebb egy 7,5 mm-es és egy 6,5 mm-es képlet gyöngysorszerűen húzódik. Valamennyi képlet folyadékintenzitású, kontrasztanyagot nem halmoz, diffúziógátlást nem mutat. A jobb ovárium felső pólusában, kb. 6 mm-es területen homogén kontrasztanyag halmozás látható. A bal ovárium eltérést nem mutat. A belek érdemi kóros eltérést nem mutatnak. A környező zsírszövet jelintenzitása szabályos. A vizsgált régióban kóros nyirokcsomó nem különül el. Szabad folyadékgyülem nem látható. A látótérbe került csontokon térfoglaló folyamat gyanúját keltő jelintenzitás eltérés. A húgyhólyag jól telt, fala kissé egyenetlen, polypoid képlet nem ábrázolódik. Vélemény: A jobb ováriumban látott folyadéktartalmú képletek cysták, a felső pólusban azonban kis területen indeterminális halmozási is látható, követés szükséges. Szeretném megkérdezni, hogy a leletben szereplő elváltozások, eltérések mit jelentenek. Érdekelne a petefészekben és a csontokon látható eltérések lehetséges oka. Mi a teendő a leírt „követés”-en kívül? A követés az milyen jellegű (UH / MR) és milyen gyakoriságú legyen. Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm. Tisztelettel: L.Éva

        Dr. Laki András válasza a kismedencei MR témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben az „indertermináns” kifejezés arra utal, hogy nem lehetett biztonsággal eldönteni hogy az adott képlet - illetve ebben az esetben a kis, körülírtan halmozó terület - jó- vagy esetleg rosszindulatú lehet (valószínűleg a kis mérete miatt.) Ezért javasolta a leletező orvos a követést. Amennyiben ez a 6 mm-es eltérés megfelel az ultrahang vizsgálat során is látott 7 x 10 mm-es képletnek, akkor valószínű, hogy 2 év alatt nem nőtt a kóros elváltozás. Véleményem szerint, ha ez a képlet ultrahanggal is látható volt, akkor inkább a könnyebben, gyorsabban elvégezhető hüvelyi ultrahang vizsgálattal lehetne kontrollálni és ha valami változás lenne, akkor gondolnék ismételt MR vizsgálatra. Ebben és a gyakoriságra vonatkozóan kérjék ki a nőgyógyász véleményét is, mert ő láthatja jobban át az egész kórtörténetet. A kis cystáknak valószínűleg nincs jelentőségük. A csontokra vonatkozó megállapítás így nem egyértelmű, mert a megfogalmazásban nem írtak konkrét területről, és a véleményben sem emelték ki, hogy a csontokban kóros eltérés lenne; itt felmerülhet gépelési hiba. Beszéljék meg a kezelőorvossal, aki szükség esetén a leletező radiológust is megkérdezheti.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2017. február 21., 23:37; Megválaszolva: 2017. február 28., 21:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: