• Lumbalis MR-vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedved Doktor Úr/Nő! A mai napon ezt a leletet kaptam, lumbalis gerincszakasz MR-vizsgálaton után! Megtudhatnám, magyarul mit is jelent ez? Lumbalis gerinc MR vizsgálat: T1, T2, STIR sagittalis, ill axialis T2 mérésekkel készült a Th Xll.-S.l. közötti rések magasságában. A lumbalis lordosis kiegyenesedett. L.IV.-S.I. között az intervertebralis rések kissé szűkebbek, a porckorongok laposabbak, csökkent jeladásúak T2 mérésen dehidrációra jellemzően. A többi intervertebralis rés megtartott. A csigolyatestek magassága megtartott. A zárólemezeken a vizsgált szakaszon Schmorl benyomatok ábrázolódtak. A canalis spinalis normális tágasságú, a myelon rendes vastagságú, a conus L.I. csigolyatest magasságában végződik ép. A Th XII.-Lil. résben jobb oldali mediolateralis foraminalis discus hernia látható, mely a neuroforament szűkíti, a kilépő gyököt modellálja. Myelon kompressziót nem okoz. Az L.l.-Il. L ll.-Ill. résekben körkörös protrusio látható, érdemi durazsák illetve gyök kompresszió nem igazolható. L.IV. L.V. résben széles alapú minimális bal túlsúlyú subligamentaris discuss hernia kapcsán a ventralis durazsák komprimált, porckorong mindkét oldalon a lefelé haladó L5 gyököket eléri, rajta érdemi benyomatot nem okoz. L.V.-S.I. résben középvonali protrusio mellett mindkét oldalon jobb túlsúllyal a neuroforamen is mérsékelten szűkített, a porckorong a kilépő gyököt nem éri el egyik oldalon sem. Előre is Köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben a csigolyák közötti porckorongokon különböző mértékű, degeneratív (túlterheléses) károsodásokat írtak le. A IV. és V. ágyéki, valamint az V. ágyéki és az I. keresztcsonti csigolyák közötti porckorongok laposabbak és víztartalmuk csökkent. A XII. hátcsigolya és az I. ágyéki csigolya közötti porckorongon jobb oldali sérvet írtak le, mely a kilépő ideggyököt deformálja. Az I. , II és III. csigolyák közötti porckorongok körkörösen elődomborodnak, de az idegeket nem nyomják. A IV. ágyéki csigolya alatti porckorongon bal oldali túlsúlyú sérvet írnak le, mely nem szakította át a hátsó szalagot, de nyomja a gerincburkot; eléri, de nem nyomja a következő (5.) gerincvelői idegeket. Az V. ágyéki és I. keresztcsonti csigolya közötti porckorong középen előboltosul, mindkét, de főleg a jobb oldalon a kilépő idegek csatornáját szűkíti, de nem éri el a gyököket. A Schmorl herniák egy korábbi, serdülőkori gerincelváltozás maradványainak tarthatók. Az ágyéki gerincen az élettani görbület kiegyenesedett. A felvételek ismerete nélkül, összességében mérsékelt-közepes fokú porckorong elváltozásokat lehet kiolvasni a leletből. A leleteket mindig a klinikai tünetek, jelek ismeretében és azokkal összevetve kell értékelni, így keresse fel a lelettel, felvételekkel együtt a kezelőorvosát.


        Kérdés: 2017. február 17., 21:34; Megválaszolva: 2017. február 19., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó